Strafrecht
Slachtofferzaken
Wanneer u slachtoffer bent geworden van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf, of wanneer u nabestaande bent en iemand bent verloren als gevolg van een geweldsmisdrijf of dodelijk ongeval, dan volgt in veel gevallen een strafproces waarin de verdachte (of soms meerdere verdachten) terechtstaat. Een strafrechtelijke procedure waarbij er veel op u afkomt, maar waarbinnen u ook de nodige mogelijkheden heeft.
Omdat wij het als kantoor belangrijk vinden dat slachtoffers en nabestaanden goed begeleid worden in het strafrechtelijke traject, zijn een aantal van onze advocaten gespecialiseerd in het behandelen van slachtofferzaken. Zij kunnen u een deel van uw zorgen uit handen nemen door u bijstand te verlenen gedurende het strafproces.
Vordering tot schadevergoeding
Een belangrijk recht dat slachtoffers en nabestaanden hebben binnen het strafproces, is het recht om een vordering tot schadevergoeding in te kunnen dienen. Het voordeel van het indienen van een vordering tot schadevergoeding in het strafproces is dat u geen afzonderlijke civiele procedure hoeft te starten om uw schade te kunnen verhalen op de dader, met alle kosten die daarbij komen kijken. Een ander voordeel is dat de zogenaamde voorschotregeling in veel strafzaken van toepassing is. Dit heeft tot gevolg dat wanneer de veroordeelde de schadevergoeding niet betaalt, u de schadevergoeding door de Staat krijgt voorgeschoten. Ook hoeft u de schadevergoeding niet zelf te incasseren.
Welke schade kan zoal worden vergoed binnen het strafproces? Dat kan van alles zijn, maar u kunt hierbij denken aan vergoeding voor:
- Beschadigde kleding;Gestolen voorwerpen;
- Medische kosten (bijv. het eigen risico);
- Reiskosten (naar het politiebureau, naar het ziekenhuis, etc.);
- Gederfd inkomen;
- Kosten voor studievertraging;
- Immateriële schadevergoeding (bijv. voor psychische schade, of smartengeld voor pijn en/of letsel);
- Shock- en affectieschade