Advocaat/Partner
Glenda Raap
Profiel

The worst distance between two people is misunderstanding

In de familierechtpraktijk kom ik geregeld in aanraking met mensen die door alle emoties die er meestal spelen het contact met elkaar zijn kwijt geraakt en daardoor ook niet meer in staat zijn om met elkaar te communiceren. Terwijl je vaak juist in die periode zeer ingrijpende beslissingen en afspraken moet maken. Geen wonder dus dat dit tot problemen leidt en je hier vaak samen niet uit komt.

Als advocaat en mediator ben ik ervoor om juist in deze periode jou of jullie te begeleiden in het traject van scheiding. In mijn praktijk heb ik talloze voorbeelden van zaken waarin er vechtscheidingen ontstaan, als het partijen niet lukt om met elkaar in gesprek te blijven. En die zaken kennen in de regel alleen maar verliezers. Na jarenlang procederen blijf je vaak achter met regelingen die niet het maatwerk en de voldoening geven waar je eigenlijk naar op zoek was. Je geeft immers iemand anders, de rechter, de regie over een belangrijk deel van je leven en bent afhankelijk van de beslissing die door deze rechter genomen gaat worden. In een procedure bij de rechtbank is ook veel minder ruimte om te onderzoeken welke oplossingen tot een voor beide partijen zo optimaal mogelijk resultaat leiden. De rechter kan immers alleen maar juridische oplossingen bieden.

Het is dus belangrijk om in iedere zaak te zoeken naar maatwerk en oplossingen die daadwerkelijk iets oplossen in plaats van beslissingen van een rechter die meestal alleen maar tot meer problemen leiden. De meest werkbare afspraken maak je immers zelf en zijn niet de regelingen die door een rechter worden opgelegd. Dit kan op verschillende manieren; zowel met een gezamenlijke mediator maar ook met ieder een eigen advocaat.

Als mediator begeleid ik jullie samen, waarbij ik mij onpartijdig opstel. Als je liever een eigen adviseur wilt, dan kan ik je begeleiden als advocaat. Ik behartig dan alleen jouw belang, maar ik houd daarbij wel altijd oog voor het grotere geheel. Zeker als er kinderen zijn, maar ook als een relatie eindigt zonder dat er kinderen zijn is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken waar je allebei vrede mee kunt hebben. Uit onderzoek is gebleken dat je een echtscheiding veel beter kunt verwerken als je invloed hebt gehad op de manier waarop het scheidingstraject is verlopen en de afspraken die in dat kader zijn gemaakt. Als je een relatie hebt gehad heb je immers ook mooie tijdens samen gekend. Het is zonde om deze mooie herinneringen te laten overschaduwen door een nare afwikkeling van de relatie.

Voor welke optie je kiest hangt af van je eigen voorkeur. Het is dus een misverstand dat het automatisch een vechtscheiding wordt als je naar een eigen advocaat gaat. Uiteraard is het wel belangrijk dat je in dat geval beide naar een advocaat gaat die zo werkt. Dit geldt in ieder geval voor advocaten die zijn aangesloten bij de vFAS of de VvCP.

Ik ben sinds 2004 advocaat en vanaf het begin werkzaam als familierechtadvocaat. Sinds 2011 geef ik leiding aan de familiesectie van ons kantoor en vanaf 2016 ben ik als partner verbonden aan ons kantoor. Naast familierechtadvocaat ben ik gespecialiseerd mediator in familie- en arbeidsrechtzaken en Collaborative Practice Professional. Tevens ben ik medeoprichter van Scheiding goed geregeld, een platform waarbinnen ik mensen begeleid bij hun scheiding.

Binnen het familierecht houd ik mij voornamelijk bezig met echtscheidingszaken – waaronder ook mediations – en ingewikkelde en omvangrijke alimentatiezaken. Ook kunt u bij mij terecht voor arbeidsrechtmediations, van re-integratie tot exit begeleiding.

Naast advocaat-mediator ben ik werkzaam als trainer en mediator voor de beroepsopleiding van advocaten en bestuurslid van het opleidingsinstituut Gerard Hamer Instituut.

Expertise

Glenda Raap heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten het volgende rechtsgebied geregistreerd:

 • Personen- en Familierecht

Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Nevenfuncties
 • Trainer vaardigheden beroepsopleiding advocatuur (CPO/Dialogue)
 • Mediator beroepsopleiding advocatuur (CPO/Dialogue)
 • Bestuurslid Gerard Hamer Instituut
 • Geregistreerd gespreksleider Intervisie
Opleiding
 • Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen
 • Specialisatieopleiding familierecht (vFAS)
 • Basisopleiding advocaat-echtscheidingsbemiddelaar (vFAS)
 • Specialisatieopleiding advocaat-echtscheidingsbemiddelaar (vFAS)
 • Mediationopleiding (NMI)
 • Specialisatie arbeidsmediation (Merlijn)
 • Opleiding Collaborative Practice (VvCP)
Lidmaatschappen
 • Lid van de vereniging van FamilierechtAdvocaten Scheidingsmediators (vFAS)
 • Lid van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN)
 • Lid van de Vereniging van Collaborative Practice (VvCP)
Media
Robbert Jonk | Cleerdin & Hamer advocaten