Profiel

The worst distance between two people is misunderstanding

Sinds 2004 ben ik werkzaam als advocaat. Vanaf 2011 geef ik leiding aan de familiesectie en sinds 2016 ben ik partner bij Cleerdin & Hamer. Gedurende mijn werk als advocaat-mediator, heb ik ontdekt dat communicatie essentieel is bij het oplossen van geschillen en het maken van goede afspraken. Of dat nu is in het kader van een scheiding, of bij het opstellen van een donorovereenkomst. Als er goed en open gecommuniceerd kan worden, zal dit bijna altijd leiden tot bevredigende en bestendige afspraken. Afspraken waar je op kunt bouwen en waar je mee verder kunt.

In de familierechtpraktijk kom ik geregeld in aanraking met mensen die door alle emoties, niet meer in staat zijn om op een constructieve manier met elkaar te communiceren. Terwijl ze wel allerlei ingrijpende beslissingen en afspraken moet elkaar maken. Geen wonder dat dit tot problemen leidt en je hier samen niet uit komt. Als advocaat-mediator ben ik ervoor om jou of jullie hierbij te begeleiden. Daarbij richt ik mij niet alleen op het oplossen van geschillen – zoals in het geval van scheidingen – maar ook op het voorkomen van geschillen – zoals bij het opstellen van donorovereenkomsten.

In mijn praktijk heb ik talloze voorbeelden van zaken waarin vechtscheidingen zijn ontstaan, doordat het partijen niet is lukt om met elkaar in gesprek te blijven. En die zaken kennen in de regel alleen maar verliezers. Na jarenlang procederen blijf je achter met regelingen die niet het maatwerk en de voldoening geven waar je naar op zoek was. Iemand anders, namelijk de rechter, heeft immers de regie gekregen over een belangrijk deel van je leven en beslissingen voor jullie moeten nemen. In een procedure bij de rechtbank is weinig ruimte om te onderzoeken welke oplossingen tot een voor beide partijen zo optimaal mogelijk resultaat leiden. En hierdoor ontstaan over het algemeen alleen maar meer conflicten.

Zelf de regie houden leidt tot veel betere oplossingen voor jullie geschil. Alleen dan kan immers onderzocht worden, wat de bron van jullie conflicten is, hoe deze opgelost en in de toekomst voorkomen kunnen worden en welke oplossingen in jullie specifieke situatie werken. De meest werkbare afspraken maak je immers zelf en zijn niet de regelingen die door een rechter worden opgelegd. Dit kan op verschillende manieren; zowel met een gezamenlijke mediator maar ook met ieder een eigen advocaat.

Als mediator begeleid ik jullie samen, waarbij ik mij onpartijdig opstel en jullie samen begeleid en adviseer. Als je liever een eigen adviseur wilt, dan kan ik je begeleiden als advocaat. Ik behartig dan alleen jouw belang, maar houd daarbij wel altijd oog voor het grotere geheel. Zeker als er kinderen zijn, maar ook als een relatie eindigt zonder dat er kinderen zijn, is het belangrijk om goede afspraken te maken waar je beide mee verder kunt. Uit onderzoek is gebleken dat je een echtscheiding veel beter kunt verwerken als je invloed hebt gehad op de manier waarop het scheidingstraject is verlopen en de afspraken die in dat kader zijn gemaakt. In een relatie heb je immers ook mooie tijdens samen gekend. Het is zonde om deze mooie herinneringen te laten overschaduwen door een nare afwikkeling.

Voor welke optie je kiest hangt af van je eigen voorkeur. Het is een misverstand dat het automatisch tot een vechtscheiding leidt als je naar een eigen advocaat gaat. Uiteraard is het wel belangrijk dat je in dat geval beide naar een advocaat gaat die zo werkt. Dit geldt in ieder geval voor advocaten die zijn aangesloten bij de vFAS of de VvCP.

Naast familierechtadvocaat en scheidingsmediator, ben ik Collaborative Divorce Professional. Als collaborative divorce advocaat begeleid je mensen binnen een scheiding met behulp van een team professionals. Je hebt beide je eigen advocaat en jullie en het proces worden begeleid door een coach. Deze vorm van overlegscheiden is zeer geschikt als er meer begeleiding en aandacht nodig is dan bij mediation, maar jullie wel op de scheiding op een respectvolle manier en onder begeleiding van professionals goed willen regelen. Voor elkaar en eventuele kinderen, zonder langslepende en dure procedures bij de rechtbank.

Tevens houd ik mij bezig met het roze/lesbisch ouderschap, regenbooggezinnen, donorschap/donorovereenkomsten, en adoptie. Deze vorm van ouderschap verdient ook voldoende aandacht en goede professionele begeleiding. Als advocaat-mediation in scheidingszaken, wordt je pas bij een zaak betrokken als de relatie beëindigd is. Het geeft mij energie om in deze zaken juist aan het begin van iets moois te staan, aan het begin van nieuw ouderschap. Het is belangrijk om over een ingrijpende beslissing als ouder(s) worden goed na te denken en ook alle opties in kaart te brengen en weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Ook hierbij is goede communicatie van essentieel belang. Ik begeleid jullie graag hierbij; van advisering over de juridische mogelijkheden tot het opstellen van de benodigde overeenkomsten en het voeren van de noodzakelijke procedures bij de rechtbank.

Naast advocaat-mediator ben ik werkzaam als hoofdocent en trainer vaardigheden, en mediator voor de beroepsopleiding van advocaten en bestuurslid van het opleidingsinstituut ‘Gerard Hamer Instituut’.

Expertise
 • Familierecht
 • Mediation
 • Overlegscheiding
 • Collaborative divorce advocaat
 • Bijzondere curator

Glenda Raap heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten het volgende rechtsgebied geregistreerd:

 • Personen- en Familierecht

Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Nevenfuncties
 • Hoofddocent vaardigheden leerpraktijk familie- en erfrecht, beroepsopleiding advocaten
 • Trainer vaardigheden beroepsopleiding advocatuur
 • Geregistreerd gespreksleider Intervisie
 • Bijzondere curator
 • Bestuurslid Gerard Hamer Instituut
Opleiding
 • Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen
 • Specialisatieopleiding familierecht (vFAS)
 • Basisopleiding advocaat-echtscheidingsbemiddelaar (vFAS)
 • Specialisatieopleiding advocaat-echtscheidingsbemiddelaar (vFAS)
 • Mediationopleiding (NMI)
 • Specialisatie arbeidsmediation (Merlijn)
 • Opleiding Collaborative Practice (VvCP)
 • Leergang Parenting coordination voor gespecialiseerde mediators (VU)
 • Strategisch coachen (SCG)
Lidmaatschappen
 • Lid van de vereniging van FamilierechtAdvocaten Scheidingsmediators (vFAS)
 • Lid van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN)
 • Lid van de Vereniging van Collaborative Practice (VvCP)
Media
Sander JanssenRobbert Jonk | Cleerdin & Hamer advocaten