“Divorce lawyers see good people at their worst” | Vechtscheiding | Cleerdin & Hamer Advocaten

Beperking fiscale aftrekposten

5 april 2019

Invloed van beperking fiscale aftrekposten voor partneralimentatie en hypotheekrenteaftrek

Als u partneralimentatie betaalt aan uw ex-partner, dan is het bedrag dat u betaalt mede gebaseerd op een aantal fiscale uitgangspunten. In een alimentatieberekening wordt namelijk rekening met het bedrag dat u van de belastingdienst terug ontvangt via de aftrek voor hypotheekrente en betaalde partneralimentatie. Op basis van de huidige belastingplannen worden deze persoonlijke aftrekposten echter jaarlijks beperkt. Zowel uw netto hypotheeklast als het netto bedrag dat u aan partneralimentatie betaalt gaan daardoor stijgen.

Afbouw fiscale aftrek partneralimentatie

Met ingang van 1 januari 2020 wordt het maximale aftrekpercentage partneralimentatie als volgt afgebouwd:

  • 2019: 51,75%
  • 2020: 46%
  • 2021: 43%
  • 2022: 40%
  • 2023: 37,05%

In 5 jaar tijd wordt de fiscale aftrek dus teruggebracht van 51,75% naar 37,05%. Dit gaat dus zeer snel en heeft mogelijk grote impact op uw besteedbare netto ruimte. Het bedrag dat u maandelijks aan partneralimentatie betaalt wordt immers steeds hoger omdat de aftrek lager wordt.

Afbouw hypotheekrenteaftrek

Daarnaast wordt ook de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 met 3% per jaar afgebouwd tot maximaal 49% (het hoogste belastingtarief).

Alimentatie wijzigen

Door de beperking van de persoonlijke aftrekposten en de daardoor stijgende netto hypotheeklast en het netto te betalen alimentatiebedrag, neemt ook uw draagkracht af. Uw kosten nemen immers toe. Hierdoor kunt u minder partneralimentatie betalen. Deze verlaging wordt echter niet automatisch doorgevoerd. Doet u dus niets, dan blijft u hetzelfde alimentatiebedrag betalen terwijl uw lasten toenemen. Het is dan ook verstandig om door te laten rekenen wat de beperking van de aftrekposten voor uw situatie betekent.

Recente berichten

Strafrecht

Familierecht

Civiel recht

Bestuursrecht