Glenda Raap | Cleerdin & Hamer Advocaten

“The biggest communication problem is that we do not listen to understand. We listen to reply.”

Advocaat/Partner

Glenda Raap

Sinds 2004 ben ik als advocaat werkzaam binnen het familierecht, vanaf 2008 bij Cleerdin & Hamer. Vanaf 2011 geef ik leiding aan de familiesectie en sinds 2016 ben ik partner bij kantoor.

Communicatie is essentieel bij het voorkomen en oplossen van geschillen, en vandaar uit het kunnen maken van goede afspraken. Communicatie vormt het fundament, waarop je bestendige en door alle partijen gedragen afspraken kunt bouwen. Of dat nu is in het kader van een scheiding, bij het opstellen van een donorovereenkomst of in het kader van advisering bij het opstellen of wijzigen van huwelijkse voorwaarden (prenuptial mediation).

In de familierechtpraktijk werk ik vaak met mensen die niet meer in staat zijn om op een constructieve manier met elkaar te communiceren. Terwijl ze samen wel allerlei ingrijpende beslissingen en afspraken moeten maken. Geen wonder dat dit tot problemen leidt en je hier samen niet uit komt. Ik kan jullie hierbij begeleiden, als advocaat-scheidingsmediator of als overlegscheidingsadvocaat.

Vaak wordt de focus enkel gelegd bij de oplossing van een geschil. Ik kijk liever naar wat er aan dit geschil ten grondslag ligt, zodat je een volgende keer een nieuw geschil kunt voorkomen of zelf kunt oplossen.

In mijn praktijk heb ik talloze voorbeelden van zaken die onnodig zijn geëscaleerd. In die zaken zijn alleen maar verliezers. Na jarenlang procederen blijf je achter met regelingen die niet het maatwerk en de voldoening geven waar je naar op zoek was. Iemand anders, namelijk de rechter, heeft immers de regie gekregen over een belangrijk deel van je leven en beslissingen voor jullie moeten nemen.

Zelf de regie houden leidt tot veel betere oplossingen voor jullie geschil. Alleen dan kan immers onderzocht worden, wat de bron van jullie conflicten is, hoe deze opgelost en in de toekomst voorkomen kunnen worden en welke oplossingen in jullie specifieke situatie werken. De meest werkbare afspraken maak je