Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Fiscale wijzigingen partneralimentatie

26 september 2019

In plaats van een Nieuwjaarsduik op 1 januari een stormloop naar de rechter voor lagere partneralimentatie?

In de media wordt gewaarschuwd voor een ware stormloop naar de rechter vanwege de aangekondigde fiscale wijzigingen.

Verwacht wordt dat duizenden echtgenoten vanaf 1 januari a.s. bij de rechter een lagere partneralimentatie gaan eisen, omdat ze vanaf 2020 minder fiscale aftrek ontvangen voor de door hen betaalde partneralimentatie.

Fiscale wijzigingen partneralimentatie – 15%

Het kabinet zal de fiscale aftrek van partneralimentatie in stappen verlagen van de huidige 51,75% naar 37,05% in 2023. Dus een verlaging van bijna 15% in 4 jaar tijd. Dit gaat dus zeer snel en heeft mogelijk grote impact op uw besteedbare netto ruimte. Het bedrag dat u maandelijks aan partneralimentatie betaalt wordt immers steeds hoger omdat de aftrek lager wordt.

Overzicht afbouw:

2019: 51,75%
2020: 46%
2021: 43%
2022: 40%
2023: 37,05%

In 4 jaar tijd dus een verlaging van bijna 15%. Dit gaat dus zeer snel en heeft mogelijk grote impact op uw besteedbare netto ruimte. Het bedrag dat u maandelijks aan partneralimentatie betaalt wordt immers ieder jaar hoger omdat de aftrek lager wordt. En omdat het te betalen alimentatiebedrag is gebaseerd op wat je netto kunt dragen, betaal je dus meer dan je maximale draagkracht toe laat. In die gevallen is de verwachting dat een rechter een wijziging van de alimentatie zal toekennen.

Deze fiscale wijziging heeft dus niet alleen gevolgen voor de alimentatiebetaler, maar ook voor de alimentatieontvanger. Die zal na een gevraagde wijziging immers minder partneralimentatie gaan ontvangen.

Afbouw hypotheekrenteaftrek

Daarnaast wordt ook de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 met 3% per jaar afgebouwd tot maximaal 49% (het hoogste belastingtarief). Ook dit heeft gevolgen voor uw draagkracht en daarmee te betalen bedrag aan partneralimentatie.

Alimentatie wijzigen

Als u partneralimentatie betaalt is het verstandig om door een gespecialiseerd familierechtadvocaat de gevolgen van deze wijzigingen voor u te laten doorrekenen. Het is goed mogelijk dat het te betalen alimentatiebedrag (aanzienlijk) verlaagd moet worden. Deze verlaging wordt echter niet automatisch doorgevoerd. Doet u dus niets, dan blijft u hetzelfde alimentatiebedrag betalen terwijl uw lasten toenemen. Het is dan ook verstandig om advies in te winnen over wat de beperking van de aftrekposten voor uw situatie betekent. Wilt u meer weten over de fiscale wijzigingen partneralimentatie dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Recente berichten