In corona tijd op vakantie met je kind | Cleerdin & Hamer Advocaten

In corona tijd op vakantie met je kind

17 juni 2020

Door: Glenda Raap

Hoe zit dat ook al weer met toestemming van je ex?

Hoewel de scholen pas net weer open zijn, start over een paar weken de zomervakantie al. Op 15 juni is door het Kabinet bekend gemaakt dat we weer op vakantie mogen naar landen met een zogenaamd geel reisadvies. Met deze versoepeling en de zomervakantie voor de boeg, zal dit voor vele tot de vraag leiden: wat ga ik doen, toch op vakantie, of dit jaar maar een keertje overslaan.
En als je besluit op vakantie te gaan met je kind(eren), heb je dan toestemming nodig van je ex? En wat als deze geen toestemming geeft voor een vakantie met je kinderen naar het buitenland? Vanwege de corona-maatregelen is het voorstelbaar dat ouders daar toch voorzichtig mee zijn. Wat dan?

Als je van plan bent om op vakantie te gaan, overleg dit in ieder geval zo snel mogelijk met elkaar en bespreek ook de zorgen van de ander en welke voorzorgsmaatregelen genomen kunnen en moeten worden.

Wel of geen toestemming nodig?

Net als anders geldt dat als je gezamenlijk gezag hebt, je toestemming van de andere ouder nodig hebt om op vakantie te kunnen gaan. Ook moet je de andere ouder informeren over waar je verblijft en hoe lang je weg gaat. Als je geen toestemming hebt gevraagd en gekregen en je gaat toch op vakantie met je kind, dan maak je je in beginsel schuldig aan een strafbaar feit; namelijk onttrekking aan het gezag van de andere ouder en (internationale) kinderontvoering.

Als je ex toestemming geeft, is het wel belangrijk dat je dit ook kunt aantonen. Hier kan namelijk op gecontroleerd worden bij de grens en op het vliegveld door de Marechaussee. Om ellende bij de grens te voorkomen, is het advies om samen een toestemmingsformulier in te vullen en een kopie van het ID-bewijs van je ex mee te nemen.

Als je ex geen gezag heeft, heb je geen toestemming nodig om met je kind op vakantie te gaan. Dat je alleen het gezag hebt moet je wel kunnen aantonen aan de hand van de volgende uittreksels:

internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop de oudergegevens
een uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van de moeder waarop de burgerlijke staat van de moeder vermeld is
een uittreksel uit het gezagsregister
Als je alleen het gezag hebt gekregen na een beslissing van de rechter, dan moet je deze beschikking en/of een uittreksel uit het gezagsregister bij je hebben.

Zeker bij verre reizen adviseren we om voor je vakantie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van dat land of te informeren welke documenten te moet kunnen laten zien als je alleen reist met een minderjarig kind.

Ex weigert toestemming

Wat nu als je ex toestemming weigert. Neem dan zo snel mogelijk contact op met één van onze familierecht advocaten. Wij kunnen de rechter in dat geval verzoeken vervangende toestemming te geven voor de vakantie. Hiermee vervangt de toestemming van de rechter de toestemming van je ex. Houd er wel rekening mee dat zo’n procedure – zeker nu – enkele weken kan duren dus neem tijdig contact met ons op.

Hoewel in procedures nooit garanties gegeven kunnen worden, lijkt het erop dat rechters vervangende toestemming voor een vakantie geven als voor dit betreffende land een positief reisadvies geldt. Met andere woorden, als het reisadvies voor het betreffende land groen (geen veiligheidsrisico’s) of geel (let op, veiligheidsrisico’s) is.

Recente berichten

Strafrecht

Familierecht

Civiel recht

Bestuursrecht