In corona tijd op vakantie met je kind | Cleerdin & Hamer Advocaten

Toestemming ex vakantie kind

19 juni 2018

Met mijn kind op vakantie naar het buitenland. Heb ik toestemming van mijn ex nodig?

Deze vraag wordt ons met regelmaat gesteld als de schoolvakanties weer dichterbij komen. Het antwoord
op deze vraag is redelijk eenvoudig. Het hangt namelijk af van de vraag of je wel of niet gezamenlijk gezag hebt met de andere ouder.

Gezamenlijk gezag

Als jullie samen gezag hebben, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder wanneer je op vakantie gaat. Ook dien je de ander te informeren over waar je heen gaat en hoe lang. Heb je geen toestemming gevraagd en gekregen? Dan maak je je in beginsel schuldig aan een strafbaar feit. Het is dan namelijk onttrekking aan het gezag van de andere ouder en (internationale) kinderontvoering.

Als je toestemming gekregen hebt van de andere ouder, dan is het ook belangrijk dat je dit kunt aantonen. Hier kan namelijk op gecontroleerd worden bij grenzen en op vliegvelden. Je kunt hiervoor, samen met je ex, bijgaand toestemmingsformulier gebruiken. Het is opgesteld door het Centrum Internationale Kinderontvoering. Zorg ervoor dat je ook een kopie van het ID-bewijs van je ex meeneemt.

Geen gezamenlijk gezag

Is er geen gezamenlijk gezag? Dan heb je geen toestemming nodig van de andere ouder. Wel is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je alleen het gezag hebt en dus geen toestemming nodig hebt. Je kunt dit aantonen aan de hand van de volgende uittreksels:

  • internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop de oudergegevens
  • een uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van de moeder waarop de burgerlijke staat van de moeder vermeld is
  • uittreksel uit het gezagsregister

Wanneer je alleen het gezag hebt gekregen na een beslissing van de rechter, dan moet je deze beschikking en/of uittreksels uit het gezagsregister bij je hebben.

Vervangende toestemming vakantie

Kom je er nou niet uit met je ex en weigert deze toestemming te geven? Dan kun je contact met één van onze familierechtadvocaten opnemen. Wij kunnen de rechter dan verzoeken vervangende toestemming te geven. Hierdoor is toestemming van je ex niet meer nodig is. Houd er wel rekening mee dat zo’n procedure enkele weken kan duren.

Vervangende toestemming reisdocument

Let er op dat een kind ook een eigen reisdocument nodig heeft. En dat je voor de aanvraag of verlenging hiervan ook toestemming van je ex (met gezag) nodig hebt. Weigert je ex hieraan mee te werken, dan kun je ook hiervoor vervangende toestemming vragen bij de rechter.

Recente berichten