Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Ik ga op vakantie en neem mee…

13 mei 2019

een toestemmingsformulier

De vakantieperiode komt er weer aan! Tijd voor zon, zee en strand. Maar als je samen met je kind op vakantie wilt en gescheiden bent, is het ook belangrijk om te checken of je toestemming van de andere ouder nodig hebt om op vakantie te kunnen gaan. Hiervoor is het van belang om te weten of je wel of niet gezamenlijk gezag hebt met de andere ouder.

Gezamenlijk gezag

Heb je gezamenlijk gezag, dan is toestemming van de andere ouder nodig. Ook moet je de ander informeren over waar je verblijft en hoe lang je weg gaat. Als je geen toestemming hebt gevraagd en gekregen en je gaat toch op vakantie met je kind, dan maak je je in beginsel schuldig aan een strafbaar feit; onttrekking aan het gezag van de andere ouder en (internationale) kinderontvoering.

Wanneer je toestemming hebt gekregen, dan is het wel belangrijk dat je dit ook kunt aantonen. Hier kan namelijk op gecontroleerd worden bij de grens en op het vliegveld door de Marechaussee. Om ellende bij de grens te voorkomen, is het advies om samen een toestemmingsformulier in te vullen en een kopie van het ID-bewijs van je ex mee te nemen.

Geen gezamenlijk gezag

Wanneer de andere ouder geen gezag heeft, heb je geen toestemming nodig om met je kind op vakantie te gaan. Dat je alleen het gezag hebt moet je kunnen aantonen aan de hand van de volgende uittreksels:

  • internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop
    de oudergegevens
  • een uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van de moeder waarop de
    burgerlijkburgerlijke staat van de moeder vermeld is
  • een uittreksel uit het gezagsregister
    Als je alleen het gezag hebt gekregen na een beslissing van de rechter, dan moet je deze beschikking en/of een uittreksel uit het gezagsregister bij je hebben.

Zeker bij verre reizen adviseren we om voor je vakantie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van dat land of te informeren welke documenten je moet kunnen laten zien als je alleen reist met een minderjarig kind.

Vervangende toestemming vakantie

Weigert je ex toestemming voor je geplande vakantie te geven, neem dan zo snel mogelijk contact op met een van onze familierechtadvocaten. Wij kunnen de rechter vragen vervangende toestemming te geven voor de vakantie waardoor toestemming van je ex niet meer nodig is. Houd er wel rekening mee dat zo’n procedure enkele weken kan duren dus neem tijdig contact met ons op.

Vervangende toestemming reisdocument en/of visum

Let er op dat je kind een eigen reisdocument en voor sommige landen ook een visum nodig heeft en dat je voor de aanvraag of verlenging hiervan ook toestemming van je ex (met gezag) nodig hebt. Weigert je ex hier aan mee te werken, dan kun je ook hiervoor met behulp van een advocaat vervangende toestemming vragen bij de rechter.

Recente berichten

Strafrecht

Familierecht

Civiel recht

Bestuursrecht