Home » Mediation en overlegscheiding, wat is het verschil?

Mediation en overlegscheiding, wat is het verschil?

Door: Glenda Raap

Die vraag hoor ik regelmatig langskomen als mensen mij benaderen die gaan scheiden. Vaak is er ook het misverstand dat als je niet samen naar iemand toe gaat om je scheiding te regelen, je automatisch tegenover elkaar komt te staan. In deze blog leg ik uit dat dit in het geval van een overlegscheiding niet het geval is.

In 2009 heb ik bij de vFAS de mediationopleiding gevolgd. De jaren daarna heb ik veel scheidingsmediations begeleid, met als inzet om te komen tot een respectvol einde van je huwelijk en duurzame afspraken waar beide partijen mee verder kunnen. Het maatwerk dat in een procedure niet geleverd kan worden door de juridische kaders waarbinnen je moet handelen, kun je in een mediation over overlegscheiding wel bieden.

Mediation

In de meeste gevallen is mediation een heel prettige manier om je scheiding te regelen. Je gaat samen naar een advocaat-mediator en bespreekt daar wat jouw wensen zijn ten aanzien van de gevolgen van de echtscheiding. Daar maak je samen afspraken over en die afspraken leg je vast in een convenant (en indien van toepassing een ouderschapsplan). Hierbij word je begeleid door een vFAS advocaat-mediator die je niet alleen de mediation begeleid, maar je ook informeert en adviseert.

Overlegscheiding

Maar soms is het ook heel ingewikkeld om samen naar een mediator te gaan. Omdat er (te) veel emoties spelen, en/of je behoefte hebt aan een eigen adviseur waar jij je vragen kunt stellen en die jij om advies kunt vragen buiten de aanwezigheid van je ex-partner. Kortom, als er tussen partijen onderling grote verschillen in emoties, kennis en/of verwerking van de scheiding zitten, is mediation niet altijd de beste optie. Mediationgesprekken vinden plaats in aanwezigheid van jullie beiden, en een mediator is neutraal en onafhankelijk.

Omdat ik merkte dat in sommige zaken mensen wel graag op een goede en respectvolle manier uit elkaar wilden gaan, maar mediation geen passende oplossing was, ben ik in 2019 de opleiding collaborative divorce gevolgd. Om ook in de gevallen waarin mediation geen optie is, toch te kunnen komen tot het gewenste maatwerk bij scheidingen en om energie-, geld- en tijdrovende procedures te voorkomen. Procedures die zelden tot nooit leidt tot winnaars en over het algemeen alleen verliezers kent.

Een overlegscheidingsadvocaat is er voor jou, om jou te informeren en adviseren en te kijken naar jouw belangen. Daarnaast zal een overlegscheidingsadvocaat ook altijd kijken naar het grotere geheel en de belangen die daarbij spelen. In een overlegscheiding spreek je namelijk af dat je niet gaat procederen en samen – met behulp van de wederzijdse advocaten – tot afspraken komt. Deze afspraken worden net als bij een mediation vastgelegd in een convenant (en indien van toepassing een ouderschapsplan).

Als dat nodig is, zal een coach/procesbegeleider worden gevraagd om de gesprekken die plaats vinden te begeleiden. Deze coach kan dan ook gesprekken inplannen met beide partijen en/of partijen samen, waarin met name bij het emotionele deel van de scheiding wordt stil gestaan. Door deze emoties voldoende aandacht te geven en ook naar elkaar uit te spreken, wordt de weg geplaveid om samen duurzame afspraken te maken. Als je deze afspraken immers maakt onder invloed van de emoties die logischerwijs spelen rondom een scheidingsperiode, dan is de kans zeer groot dat dit geen bestendige afspraken gaan zijn. Hoe kun je immers afspraken maken over materiele zaken als je heel erg verdrietig, teleurgesteld en boos bent.

Collaborative divorce

In een overlegscheiding volgens het VvCP (collaborative divorce) model hebben beide partijen dus een eigen advocaat en begeleid een coach de gesprekken en de partijen. Deze advocaten en coach werken samen als een team. Zo nodig kan ook een financieel adviseur (of andere deskundige) worden ingeschakeld om voor beide partijen een zo optimaal mogelijke financiële situatie te creëren.

Het doel van alle betrokken teamleden is om partijen te begeleiden om te komen tot toekomstbestendige afspraken. Vertrouwen en volledige openheid van zaken zijn hierbij van groot belang en vormen het uitgangspunt. Er is alle ruimte voor maatwerk en zowel de zakelijke als de emotionele kant van een scheiding krijgen voldoende aandacht en worden door het team in goede banen geleid. Alle kennis binnen het team wordt ingezet om zo te komen tot evenwichtige en bestendige afspraken die voor beide partijen passend zijn.

Voor wie?

Een overlegscheiding is geschikt voor iedereen die zich niet prettig voelt bij de route van een gezamenlijke mediator, maar wel graag op een goede manier de scheiding wil regelen met als doel om te komen tot duurzame, gezamenlijke, afspraken.

Wat zijn de kosten?

Over het algemeen zijn de kosten van een mediationtraject lager. Je deelt samen de kosten van de mediator. Bij een overlegscheiding betaal je niet alleen je eigen advocaat, maar ook samen de coach en eventueel financieel adviseur. Wanneer mediation voor jullie situatie passend is, dan is dit traject dus meestal goedkoper en sneller. Maar als mediation geen goede optie is, of is mislukt, dan is een overlegscheiding over het algemeen goedkoper dan procederen. Procederen kost meestal dus meer geld, maar ook meer tijd en energie, waarbij je je aan het eind van een procedure vaak beide een verliezer voelt. Want scheidingsprocedures kennen eigenlijk nooit winnaars. Je blijft achter met een hoop negatieve emoties en beslissingen van een rechter die niet tegemoetkomen aan jullie situatie. Vaak zien we dat hierdoor na een procedure weer nieuwe procedures worden gestart.

Meer weten?

Wil je meer weten over mediation of overlegscheiding, neem dan gerust contact met mij op, zodat we kunnen bespreken welke route in jouw/jullie situatie het meest passend is.

DEEL OP:
Recente berichten
Man in scootmobiel overleden, bestuurder personenauto vrijgesprokenBianca Hampsink vanaf 1 september local partner Amsterdam