Het doel en belang van een donorovereenkomst | Cleerdin & Hamer Advocaten

Het doel en belang van een donorovereenkomst

30 augustus 2022

Door: Glenda Raap

Als een vrouw een kinderwens heeft, maar alleenstaand is of geen heteroseksuele relatie heeft zijn er aantal opties om deze kinderwens te vervullen. In deze blog zal ik stil staan bij de optie van de donor die je zelf vindt – de zogenaamde C-donor.

C-donor

Een C-donor is zoals gezegd een donor die je zelf vindt, bijvoorbeeld in je familie- of vriendenkring. Maar ook via fora voor mensen met een kinderwens kan gezocht worden naar een donor (of andersom, naar een wensmoeder). Voor dit type donor wordt meestal gekozen als je wilt dat de donor een rol gaat spelen in het leven van je kind.

Omdat dit donor-traject – anders dan de zogenaamde bekende (B-) donor – buiten een kliniek omgaat, gaat dit helaas niet altijd goed. De gemaakte afspraken worden niet nagekomen, of zijn niet voldoende duidelijk waardoor er misverstanden en onjuiste verwachtingen ontstaan, of de donor ziet in een laat stadium toch nog af van een donatie.

Maar ook voor wat betreft de gezondheidschecks gaat deze vorm van donatie op basis van goed vertrouwen. Binnen een kliniek wordt een donor bijvoorbeeld regelmatig gecheckt op seksueel overdraagbare aandoeningen en wordt de kwaliteit van het sperma gecontroleerd.

Kortom, in het geval van een C-donor is het erg belangrijk om goede en voor iedereen heldere afspraken te maken. Zodat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn en ook of ze dezelfde ideeën hebben over het donortraject, zowel voorafgaand aan de donatie, tijdens het traject en eventuele zwangerschap en na de geboorte.

Donorovereenkomst

“Is dat nou echt nodig, zo’n donorovereenkomst?” Deze vraag horen wij met enige regelmaat, en het antwoord is heel kort: ja, dat is heel erg nodig en belangrijk. In een donorcontract leg je namelijk alle afspraken vast rondom de donatie (voor, tijdens en na) en check je ook onder begeleiding van een deskundige of jullie dezelfde ideeën hebben over de donatie en alles wat eraan voorafgaat en daarna komt.

Dus onder andere over de juridische status van de donor en de rol die de donor krijgt in het leven van je kind, maar ook over het traject van de spermadonatie, de zwangerschap en de opvoeding en verzorging van het toekomstige kind.

Voor zowel de donor als de wensouder(s), is een dergelijke overeenkomst erg belangrijk. Of het nu gaat om een alleenstaande moeder of twee vrouwen die met behulp van een donor een kindje willen krijgen of een man/vrouw stel met vruchtbaarheidsproblemen, bij het vervullen van je/jullie kinderwens is het opstellen van een donorovereenkomst en goed met elkaar nadenken en spreken over de inhoud van die overeenkomst erg belangrijk voor het laten slagen van dit traject dat jullie samen aangaan.

Deskundige juridische bijstand

Bij het tot stand brengen van een overeenkomst, wordt uitgebreid besproken op welke manier jullie dit donorschap willen invullen. Belangrijk daarbij is dat niet alleen wordt gekeken naar de korte termijn, maar zeker ook naar de lange termijn (wat als het kindje er is) en de nog langere termijn (wat als het kind ouder wordt en vragen gaat stellen, of wat als de situatie van (een van) beide partijen verandert.

Dit zijn onderwerpen waar je normaal gesproken niet over nadenkt of waarvan je denkt dat het wel los zal lopen. Maar wij zien in de praktijk toch vaak problemen ontstaan als dit soort zaken niet goed met elkaar zijn besproken, niet duidelijk wat ieders verwachtingen zijn en de gemaakte afspraken niet goed zijn vastgelegd. Hoewel er tal van overeenkomsten te vinden zijn op internet, laat je hierbij vooral begeleiden en adviseren door een in dit onderwerp gespecialiseerd advocaat.

Aan de voorkant kunnen wij zaken nog repareren en goed regelen voor je. Aan de achterkant een probleem oplossen is vele malen lastiger of zelfs onmogelijk. Hierbij geldt dus echt dat een goed begin het halve werk is en goede juridische bijstand essentieel!

Vragen?

Heb je nog vragen, of wil je meer informatie, neem vooral contact op met Glenda Raap of Floor Rost Onnes, onze specialisten op dit gebied. Glenda en Floor zijn ook als deskundigen verbonden aan Bewust Single Mama, het platform voor vrouwen die bewust single moeder zijn of willen worden.

Recente berichten