Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Mediation/overleg scheiding

Echtscheidingsmediation

Als je uit elkaar gaat kom je in een moeilijke en onzekere periode terecht. Je hebt verdriet over de scheiding, maakt je zorgen over je toekomst en meestal is het moeilijk om nog begrip voor elkaar op te brengen. In deze periode ontstaan snel discussies die makkelijk kunnen ontaarden in vervelende en langslepende procedures.

Als je dit wilt voorkomen en niet wilt dat iemand die jullie niet kent een beslissing neemt over een persoonlijk deel van jullie leven, dan is mediation een goede oplossing. Een mediator kan ervoor zorgen dat jullie allebei met een goed gevoel uit de scheiding komen. Er worden afspraken gemaakt waarmee jullie beiden verder kunnen en waarbij naar alle belangen – dus naar die van jullie beide en ook naar die van eventuele kinderen – wordt gekeken. Er ontstaat dan een win-win situatie in plaats van de loose-loose situatie die meestal ontstaat na een scheidingsprocedure via de rechter. De uitkomst van procederen blijft namelijk altijd onzeker. Daarnaast bespaar je door te kiezen voor mediation de kosten voor twee advocaten en gaat het regelen van een scheiding via mediation over het algemeen sneller dan scheiden via een procedure.

Echtscheidingsmediation 2 | Cleerdin & Hamer AdvocatenEen advocaat-mediator zorgt ervoor dat de informatie helder is en de wensen en belangen van jullie beiden duidelijk zijn. De mediator biedt ondersteuning bij het maken van afspraken en geeft juridisch advies. Dit alles met het doel dat jullie de scheiding samen tot een goed einde brengen. Het begin van een huwelijk regel je immers samen, waarom het einde dan niet.

Als over alle onderwerpen afspraken zijn gemaakt legt de advocaat-mediator deze vast in een convenant. Het is belangrijk dat hierin alles wordt opgenomen, want als er zaken onverdeeld blijven kan het zijn dat dit in de toekomst nog moet gebeuren.

Wat kan in mediation geregeld worden?

Jullie bepalen samen wat wordt besproken tijdens de mediationgesprekken. Veelvoorkomende onderwerpen zijn:

  • Kinderen
    Ondanks het feit dat jullie als partners uit elkaar gaan, blijf je samen ouders van jullie kind(eren). Door op een goede en respectvolle wijze uit elkaar te gaan, is er meer rust voor de kinderen en worden zij niet geconfronteerd met rechtszaken tussen hun ouders. De advocaat-mediator helpt jullie om afspraken te maken over jullie kind(eren) en deze vast te leggen in een