Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Help ik wil een kind. Wat nu?

28 januari 2022

Door: Glenda Raap

In heteroseksuele relaties waarin beide partners een kinderwens hebben en geen medische problemen spelen, komt er al heel wat op je af als je tot de conclusie bent gekomen gewoon graag ouders te willen worden. Laat staan in wat voor keuze circus je terecht komt als je een alleenstaande vrouw bent, of een lesbisch stel. Uiteraard zijn er nog veel meer varianten, maar in deze blog focus ik me op deze vrouwen.

Een zaaddonor zoeken. Waar te beginnen?

Voor deze vrouwen begint de wens om moeder te worden bij het zoeken van een zaaddonor. En als snel zul je dan ontdekken dat de keuze reuze is. Althans, de verschillende opties voor donoren. En waar moet je dan op letten bij het maken van een keuze voor een donor.

Soorten donoren

Er zijn 3 verschillende soorten donoren; de A, B en C donor:

A-donor

De A-donor is een anonieme donor. Hierdoor kun jij en later ook je kind niet achterhalen wie de donor is. In Nederland is het sinds 2004 verboden om anoniem sperma te doneren. Dit om de belangen van het kind te beschermen. Wil je een anonieme donor, dan moet je dus naar een kliniek in het buitenland.

B-donor

Een B-donor (bekende donor) kun je vinden via een kliniek. De gegevens van deze donor worden (in Nederland) geregistreerd door de Stichting Donorgegevens. Totdat je kind 12 is kun je als ouders daar fysieke en sociale gegevens over de donor opvragen. Vanaf dat je kind 12 jaar is, kan het kind ook zelf basisgegevens over zijn zaaddonor opvragen, zoals de kleur van de ogen, opleiding en gewicht. Als je kind 16 jaar is, kan het ook persoonsgegevens opvragen, zoals de naam van de donor, en kan het ook contact opnemen met de donor. De donor kan bezwaar maken tegen het doorgeven van zijn persoonsgegevens, maar dan moet hij wel kunnen aantonen dat hij zwaarwegende redenen heeft om die gegevens geheim te houden. De donor kan andersom geen gegevens van jouw kind opvragen.

C-donor

Een C-donor is een donor die je zelf vindt, bijvoorbeeld in je familie- of vriendenkring. Maar ook via fora voor mensen met een kinderwens kan gezocht worden naar een donor (of wensmoeder). Voor dit type donor kies je als je wilt dat de donor een rol gaat spelen in het leven van je kind. Omdat dit buiten een kliniek omgaat, gaat dit niet altijd goed. Het komt voor dat de donor in een laat stadium toch nog afziet van een donatie, maar ook voor wat betreft de gezondheidschecks gaat deze vorm van donatie op basis van goed vertrouwen.

Binnen een kliniek wordt een donor bijvoorbeeld regelmatig gecheckt op seksueel overdraagbare aandoeningen en wordt de kwaliteit van het sperma gecontroleerd.

Donorovereenkomst

Als je hebt besloten om ervoor te gaan en je hebt gekozen voor de optie van een C-donor, dan is het belangrijk – voor beide partijen – om de afspraken die je maakt goed vast te leggen in een donorovereenkomst.

Hieronder worden allerlei afspraken gemaakt die van belang zijn voor jou en je kind. Bijvoorbeeld de juridische status van de donor en de rol die de donor krijgt in het leven van je kind. Bij het tot stand brengen van deze overeenkomst, wordt uitgebreid besproken op welke manier jullie dit donorschap willen invullen. Belangrijk daarbij is dat niet alleen wordt gekeken naar de korte termijn (nu wil ik een kind), maar zeker ook naar de lange termijn (wat als het kindje er is) en de nog langere termijn (wat als het kind ouder wordt en vragen gaat stellen, of wat als de situatie van (een van) beide partijen verandert.

Juridische bijstand

Dit zijn onderwerpen waar je normaal gesproken niet over nadenkt of waarvan je denkt dat het wel los zal lopen. Maar wij zien in de praktijk toch vaak problemen ontstaan als dit soort zaken niet goed met elkaar zijn besproken en gemaakte afspraken niet goed zijn vastgelegd. Hoewel er tal van overeenkomsten te vinden zijn op internet, laat je hierbij vooral begeleiden en adviseren door een in dit onderwerp gespecialiseerd advocaat. Aan de voorkant kunnen wij zaken nog repareren en goed regelen voor je. Aan de achterkant een probleem oplossen is vele malen lastiger en soms zelf ook niet mogelijk. Hierbij geldt dus echt dat een goed begin het halve werk is en goede juridische bijstand essentieel.

Recente berichten