“The biggest communication problem is that we do not listen to understand. We listen to reply.”
Advocaat/Partner
Glenda Raap
Sinds 2004 ben ik als advocaat werkzaam binnen het familierecht, vanaf 2008 bij Cleerdin & Hamer. Vanaf 2011 geef ik leiding aan de familiesectie en sinds 2016 ben ik partner bij kantoor.
Communicatie is essentieel bij het voorkomen en oplossen van geschillen, en vandaar uit het kunnen maken van goede afspraken. Communicatie vormt het fundament, waarop je bestendige en door alle partijen gedragen afspraken kunt bouwen. Of dat nu is in het kader van een scheiding, bij het opstellen van een donorovereenkomst of in het kader van advisering bij het opstellen of wijzigen van huwelijkse voorwaarden (prenuptial mediation).
In de familierechtpraktijk werk ik vaak met mensen die niet meer in staat zijn om op een constructieve manier met elkaar te communiceren. Terwijl ze samen wel allerlei ingrijpende beslissingen en afspraken moeten maken. Geen wonder dat dit tot problemen leidt en je hier samen niet uit komt. Ik kan jullie hierbij begeleiden, als advocaat-scheidingsmediator of als overlegscheidingsadvocaat.
Vaak wordt de focus enkel gelegd bij de oplossing van een geschil. Ik kijk liever naar wat er aan dit geschil ten grondslag ligt, zodat je een volgende keer een nieuw geschil kunt voorkomen of zelf kunt oplossen.
In mijn praktijk heb ik talloze voorbeelden van zaken die onnodig zijn geëscaleerd. In die zaken zijn alleen maar verliezers. Na jarenlang procederen blijf je achter met regelingen die niet het maatwerk en de voldoening geven waar je naar op zoek was. Iemand anders, namelijk de rechter, heeft immers de regie gekregen over een belangrijk deel van je leven en beslissingen voor jullie moeten nemen.
Zelf de regie houden leidt tot veel betere oplossingen voor jullie geschil. Alleen dan kan immers onderzocht worden, wat de bron van jullie conflicten is, hoe deze opgelost en in de toekomst voorkomen kunnen worden en welke oplossingen in jullie specifieke situatie werken. De meest werkbare afspraken maak je immers zelf en zijn niet de regelingen die door een rechter worden opgelegd. Dit kan op verschillende manieren; zowel met een gezamenlijke mediator maar ook met ieder een eigen overlegscheidingsadvocaat.
Als advocaat-mediator begeleid ik jullie samen, waarbij ik mij onpartijdig opstel en jullie samen begeleid en adviseer. Mediation is niet voor iedereen de beste methode. Als je wel samen tot goede afspraken wilt komen, maar liever een eigen adviseur wilt, dan kan ik je begeleiden als overlegscheidings-advocaat. Ik doe dit in de vorm van collaborative divorce of middels viergesprekken/partij-overleg. Ik behartig dan alleen jouw belang, maar houd daarbij wel altijd oog voor het grotere geheel, en hanteer het uitgangspunt dat er niet geprocedeerd wordt. Zeker als er kinderen zijn, maar ook als een relatie eindigt zonder dat er kinderen zijn, is het belangrijk om goede afspraken te maken waar je beide mee verder kunt.
Uit onderzoek is gebleken dat je een echtscheiding veel beter kunt verwerken als je invloed hebt gehad op de manier waarop het scheidingstraject is verlopen en de afspraken die in dat kader zijn gemaakt. In een relatie heb je immers ook mooie tijdens samen gekend. Het is zonde om deze mooie herinneringen te laten overschaduwen door een nare afwikkeling van de relatie.
Voor welke optie je kiest hangt af van je eigen voorkeur. Er is geen goed of fout, je moet kijken naar wat het beste bij jou en jullie situatie past. Het is een misverstand dat het automatisch tot een vechtscheiding leidt als je naar een eigen advocaat gaat. Uiteraard is het wel belangrijk dat je in dat geval beide naar een advocaat gaat die zo werkt. Dit geldt in ieder geval voor advocaten die zijn aangesloten bij de vFAS of de VvCP.
Tevens houd ik mij bezig met donor- en meerouderschapsovereenkomsten. Deze vorm van ouderschap verdient ook voldoende aandacht en goede professionele begeleiding. Als advocaat-mediator in scheidingszaken, word je pas bij een zaak betrokken als de relatie beëindigd is. Het geeft mij energie om in deze zaken juist aan het begin van iets moois te staan, het begin van nieuw ouderschap. Het is belangrijk om over een ingrijpende beslissing als ouder(s) worden goed na te denken en ook alle opties in kaart te brengen en weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Ook hierbij is goede communicatie van essentieel belang. Ik begeleid jullie graag hierbij; van advisering over de juridische mogelijkheden tot het opstellen van de benodigde overeenkomsten en het voeren van de noodzakelijke procedures bij de rechtbank.
Daarnaast ben ik ook werkzaam als parenting coördinator en bijzondere curator, als hoofdocent en trainer vaardigheden voor de beroepsopleiding van advocaten en heb ik de opleiding ‘Strategisch Coachen’ afgerond.
Tot slot ben ik voorzitter van de vFAS (Vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) en voorzitter van het IMFO (Instituut voor Mediation en Familierecht Opleidingen). De vFAS is de grootste mediatonvereniging van Nederland en behartigt de belangen van ruim 900 familie- en erfrechtadvocaten en scheidingsmediators. Namens de vFAS ben ik verbonden aan diverse werkgroepen, commissies en samenwerkingsverbanden. Het IMFO verzorgt onder meer de verplichte opleiding voor alle familie- en erfrechtadvocaten en scheidingsmediators in Nederland.