Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Huurrecht

Vroegsignalering huurachterstand woonruimte

Indien de verhuurder en de huurder onderling niet tot een oplossing kunnen komen met betrekking tot een ontstane huurachterstand, is de verhuurder van woonruimte verplicht om de huurachterstand bij de gemeente te melden. Dit wordt vroegsignalering van schulden genoemd en heeft tot doel om schuldenproblematiek te voorkomen. De gemeente gebruikt de informatie om schuldhulpverlening aan de huurders aan te bieden.

Partneralimentatie - Huurrecht advocaat -Vroegsignalering huurachterstand woonruimte | Cleerdin & Hamer Advocaten

Inspanningen voor melding

Voordat de verhuurder overgaat tot het doen van een melding van de huurachterstand dient hij eerst zelf inspanning te hebben geleverd om in contact te treden met de huurder om hem te wijzen op de mogelijkheden om betalingsachterstanden te voorkomen en te beëindigen. Daarbij moet de huurder zijn gewezen op de mogelijkheden voor schuldhulpverlening en moet de huurder ten minste een keer schriftelijk te zijn herinnerd over de betalingsachterstand. Bij deze herinnering dient de verhuurder aan te bieden om met schriftelijke instemming van de huurder zijn contactgegevens aan de gemeente te verstrekken. Wanneer de huurder daarop niet afwijzend heeft gereageerd, kan de verhuurder in het kader van de vroegsignalering een melding doen van de huurachterstand bij de gemeente.

Rechtspraak

In gerechtelijke procedures bij huurachterstanden en waarbij de ontbinding en ontruiming wordt gevorderd, zullen rechters ambtshalve toetsen of de verhuurder heeft voldaan aan zijn meldingsplicht.  De kantonrechter kan het standpunt innemen (en heeft dit zoals blijkt uit jurisprudentie ook een aantal keer gedaan) dat vanwege het ontbreken van de melding, de gevorderde ontbinding of ontruiming niet zal worden toegewezen ondanks de omvang van de huurachterstand. Derhalve is het ook in het kader van (de voorbereiding van) een gerechtelijke procedure van belang dat een verhuurder voldoet aan zijn verplichting tot vroegsignalering.

Contact opnemen

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Huurrecht specialist