Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Huurrecht

Puntensysteem en toetsing door de Huurcommissie

Wat is het puntensysteem?

Het puntensysteem, ook wel bekend als het woningwaarderingsstelsel (WWS) in Nederland, is een methode die wordt gebruikt om de maximale huurprijs van een huurwoning te berekenen op basis van verschillende objectieve criteria. Deze criteria omvatten onder andere de oppervlakte van de woning, de voorzieningen, de staat van onderhoud, de buurt en de energiezuinigheid van de woning. Elke factor krijgt een bepaald aantal punten en de totale score bepaalt de maximaal toegestane huurprijs.

Er zijn drie verschillende puntensystemen: voor zelfstandige woonruimten, voor onzelfstandige woonruimten (kamers) en voor woonwagens & standplaatsen. Het puntensysteem is met name van belang voor sociale huurwoningen nu voor dergelijke woningen een maximaal toegestane huurprijs geldt. Dit is niet het geval bij een huurwoning in de vrije sector; de verhuurder mag hierbij in principe zelf de huurprijs bepalen. Wel kan de huurder van een huurwoning in de vrije sector de huurprijs door de Huurcommissie laten controleren. De Huurcommissie bepaalt hierbij – aan de hand van het puntensysteem – of de verhuurder een geliberaliseerde huurprijs mag vragen voor de woning.

Indien de Huurcommissie tot een lagere maximale huurprijs komt dan de huurliberalisatiegrens, dan verlaagt de Huurcommissie de huurprijs en wordt de woning een sociale huurwoning. Ook bij huurwoningen in de vrije sector is het puntensysteem dus wel degelijk van belang.

Overige procedures Puntensysteem en toetsing door de Huurcommissie | Cleerdin & Hamer Advocaten

Huurcommissie

De Huurcommissie, een onafhankelijke overheidsinstelling die zich onder meer bezighoudt met het reguleren van huurprijzen en het oplossen van geschillen tussen huurders en verhuurders, gebruikt het puntensysteem om te beoordelen of de huurprijs van een woning redelijk is. Huurders kunnen het puntensysteem gebruiken om te controleren of de huurprijs van hun woning overeenkomt met de wettelijke normen. Als een huurder van mening is dat de huurprijs te hoog is voor de kwaliteit en kenmerken van de woning, kan de huurder een procedure starten bij de Huurcommissie om een herziening van de huurprijs aan te vragen. De huurcommissie zal de woning inspecteren en het puntensysteem toepassen om de maximale huurprijs te berekenen. Dit kan leiden tot een huurverlaging als blijkt dat de huidige huurprijs niet in overeenstemming is met het puntensysteem.

Termijnen

Het is voor een huurder van belang goed de termijn in de gaten te houden waarbinnen de Huurcommissie verzocht kan worden de huurprijs te beoordelen. Bij een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd dient een dergelijk verzoek uiterlijk binnen zes maanden na aanvang van de huurovereenkomst te worden gedaan bij de Huurcommissie. Bij een tijdelijke huurovereenkomst van maximaal twee jaar kan de hoogte van de huurprijs tot maximaal zes maanden na afloop van de huurovereenkomst worden beoordeeld door de Huurcommissie.

Kortom, het puntensysteem is een belangrijk instrument dat huurders en verhuurders helpt om een eerlijke en redelijke huurprijs vast te stellen. De Huurcommissie speelt een cruciale rol bij het toepassen van dit systeem en het oplossen van geschillen die kunnen ontstaan tussen huurders en verhuurders met betrekking tot de huurprijs. Heeft u een vraag over het puntensysteem en de toetsing van de huurprijs, neem dan contact op met één van de gespecialiseerde huurrechtadvocaten van Cleerdin & Hamer Advocaten.

Contact opnemen

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Huurrecht specialist