Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Huurrecht

Servicekosten

Naast huur brengt een verhuurder in sommige gevallen andere kosten die verband houden met het gehuurde bij een huurder in rekening. Deze kosten worden servicekosten genoemd. Kosten voor het verbruik van nutsvoorzieningen kunnen onder andere in de servicekosten zijn opgenomen.

Verdeelsleutel servicekosten

Als er sprake is van individuele meters mag de verhuurder slechts de gemaakte kosten in rekening brengen. Als er geen individuele meters zijn, zullen de gemaakte totale kosten volgens een afgesproken verdeelsleutel in rekening worden gebracht bij de huurder. Bij die verdeelsleutel kan bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de oppervlakte van de woning.

Indexering - Servicekosten - Servicekosten | Cleerdin & Hamer Advocaten

De kosten voor de huismeester

Ook de kosten voor de huismeester kunnen in de servicekosten zijn opgenomen. In dat geval worden het salaris en de kosten voor het door de huismeester gebruikte materiaal van de servicekosten betaald. De verhuurder mag slechts de kosten die verband houden met de werkzaamheden die een huismeester ten behoeve van de huurders uitvoert aan de huurders doorberekenen. Dit gebeurt aan de hand van een afgesproken verdeelsleutel.

Verdeelsleutel toetsen bij de Huurcommissie

Als u twijfelt aan de redelijkheid van de verdeelsleutel, is het mogelijk om een verzoek in te dienen bij de Huurcommissie om de redelijkheid te laten toetsen. Zo nodig kan de Huurcommissie de verdeelsleutel aanpassen. Dit geldt zowel voor de verdeelsleutel voor de kosten van gas, water, elektriciteit en andere energie als voor de verdeelsleutel van de kosten van een huismeester.

Voorschot servicekosten

In de meeste gevallen betaalt u een maandelijks voorschot op de servicekosten. De verhuurder dient in een dergelijk geval jaarlijks het betaalde te verrekenen met de daadwerkelijk gemaakte kosten. De verhuurder is verplicht om jaarlijks voor 1 juli een jaarafrekening aan de huurder te verstrekken. In de jaarafrekening wordt het daadwerkelijke verbruik verrekend met het betaalde voorschot. Dit kan ertoe leiden dat de huurder ofwel moet bijbetalen ofwel een bedrag teruggestort krijgt. Indien u voor 1 juli geen jaarafrekening heeft ontvangen, vraag deze jaarrekening dan eerst schriftelijk op bij uw verhuurder. Als de afrekening na 3 weken nog altijd niet is ontvangen, dan kan de Huurcommissie worden ingeschakeld.

Advies van een servicekosten advocaat

Twijfelt u over de servicekosten die aan u worden doorberekend? Dan kunt u onze huurrechtadvocaten vragen om u hierin bij te staan.

Contact opnemen

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Huurrecht specialist