Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Huurrecht

Indeplaatsstelling

Het kan aantrekkelijk zijn de verhuurder te vragen het huurcontract op naam te zetten van de opvolgende ondernemer wanneer een onderneming wordt verkocht. Bereiken huurder en verhuurder hierover geen overeenstemming, dan biedt de wet de huurder de mogelijkheid van indeplaatsstelling.

Een huurder kan bij de kantonrechter een machtiging vorderen om een nieuwe huurder in zijn plaats te stellen als huurder, zonder dat de huurvoorwaarden wijzigen. Voorwaarde voor het toekennen van een indeplaatsstelling is doorgaans dat de huidige huurder een zwaarwichtig belang heeft bij de overdracht van zijn onderneming. Ook moet de nieuwe huurder voldoende (financiële) waarborgen bieden. Hij moet financieel in staat zijn maandelijks de huur te kunnen voldoen.

Indeplaatsstelling voor elk bedrijf?

Niet elk bedrijf komt in aanmerking voor een indeplaatsstelling. In principe is het alleen mogelijk voor bedrijfslocaties van middenstanders. Dat zijn bedrijfsruimtes die bestemd zijn voor de uitoefening van detailhandel, een restaurant, café, hotel of een andere horecaonderneming, afhaaldiensten of een ambachtsbedrijf. Deze ruimtes moeten ook beschikken over een ruimte die rechtstreeks toegankelijk is voor het publiek. Alleen in uitzonderlijke gevallen is indeplaatsstelling bij andere soorten bedrijfsruimte toegelaten.

Noodzakelijke bedrijfsoverdracht?

Met de overname van de huur van een bedrijfspand moeten partijen in de eerste plaats overdracht beogen van de in het gehuurde pand gevoerde onderneming. Zonder bedrijfsoverdracht is geen indeplaatsstelling mogelijk. Het is dus niet mogelijk om indeplaatsstelling te bewerkstelligen wanneer in het pand na overdracht een ander bedrijf komt.

Procedure voor indeplaatsstelling

Alleen de oorspronkelijke huurder kan een machtiging tot indeplaatsstelling vorderen. Gelet op de voorwaarden die aan de indeplaatsstelling worden gesteld, zal de nieuwe huurder nauw bij de procedure moeten worden betrokken.

De vordering tot indeplaatsstelling moet in principe worden ingesteld vóórdat het bedrijf wordt overgedragen, of, in uitzonderingsgevallen, zo spoedig mogelijk na de overdracht. De huurder die zonder vooroverleg met de verhuurder een derde alvast het gehuurde laat gebruiken, pleegt wanprestatie en kan hiervoor door de verhuurder worden aangesproken met alle gevolgen van dien. In het uiterste geval kan de verhuurder de huurovereenkomst laten ontbinden en een schadevergoeding vorderen.

Kan de overdracht om dringende redenen niet worden uitgesteld, dan kan in kort geding worden gevorderd dat de verhuurder in afwachting van de indeplaatsstellingsprocedure de exploitatie door de overnemende partij gedoogt.

Indeplaatsstelling | Cleerdin & Hamer Advocaten

Advocaten gespecialiseerd in huurrecht

Bij Cleerdin & Hamer advocaten werken advocaten die gespecialiseerd zijn in het huurrecht en vastgoedrecht. Zij werken verspreid over de kantoren in Amsterdam, Almere, Hilversum en Rotterdam. Dagelijks staan we huurders en verhuurders bij met het opstellen van contracten, het geven van adviezen en uiteraard het oplossen van geschillen.

Wij streven ernaar om met advisering uw vraagstukken tot een oplossing te brengen. Op deze manier kunnen wij veel problemen voorkomen en daardoor dreigende geschillen in de kiem smoren. Daar heeft iedereen baat bij. Als een minnelijke oplossing van het geschil niet mogelijk is, leggen we de zaak aan de rechter voor. Ons kantoor heeft op het gebied van huurrecht veel procesrechtelijke ervaring.

Kijk voor meer informatie over vastgoedrecht en voor juridische informatie over bedrijfspanden en kantoorruimtes op Huurrecht bedrijfsruimte.

Heeft u juridische vragen over uw huurwoning? Lees dan meer over Huurrecht woning.

Contact opnemen

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Huurrecht specialist