Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Huurrecht

Huurtermijn bedrijfsruimte inkorten of verlengen

De wet schrijft voor bij huur van winkelruimte en horecabedrijfsruimte (290-bedrijfsruimte) dat een huurovereenkomst (huurtermijn) die langer dan twee jaar duurt, een looptijd van vijf jaar heeft die van rechtswege met vijf jaar kan worden verlengd. Ook wanneer u met uw verhuurder heeft afgesproken dat u de bedrijfsruimte voor drie jaar wilt huren, kan de overeenkomst tóch automatisch gelden voor de standaard huurtermijn van twee keer vijf jaar. Bij andere bedrijfsruimte (230a-bedrijsfruimte) geldt geen wettelijke minimumtermijn.

Huurtermijn korter dan 5 jaar (290-bedrijfsruimte)

Een huurtermijn korter dan vijf jaar is – zonder toestemming van de rechter – slechts mogelijk voor een periode van maximaal twee jaar. Eindigt de huurovereenkomst niet na maximaal twee jaar, dan wordt deze automatisch omgezet in een huurovereenkomst voor tweemaal vijf jaar. Wil de huurder bijvoorbeeld maar vier jaar huren, dan is daarvoor vóóraf toestemming van de rechter vereist.

Huurovereenkomst voor onbepaalde tijd (290-bedrijfsruimte)

Na een periode (huurtermijn) van tien jaar wordt de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd verlengd. Ook dan geldt een opzegtermijn van twaalf maanden, maar nu kunnen huurder en verhuurder elk op ieder gewenst moment opzeggen. Dit uiteraard met inachtneming van de geldende opzegtermijn en met inachtneming van de juiste opzeggingsgronden.

Tussentijdse opzegging kan uiteraard wel met wederzijds goedvinden geschieden.

Voor meer informatie over de mogelijkheden om de huurovereenkomst van zowel woonruimte als bedrijfsruimte al dan niet tussentijds op te zeggen, wordt verwezen de pagina over beëindiging van de huurovereenkomst.

Huurtermijn bedrijfsruimte inkorten of verlengen - Exoneratieclausules | Cleerdin & Hamer Advocaten

Huurtermijn 230a-bedrijfsruimte

Voor de huurovereenkomst van een 230a-bedrijfsruimte geldt geen wettelijke minimum- of maximumduur. De huurovereenkomst eindigt van rechtswege na het verstrijken van de overeenkomen bepaalde tijd, al kan de huurder onder voorwaarden een beroep doen op ontruimingsbescherming. Daarnaast dienen de relevante bepalingen omtrent de opzegging uit de huurovereenkomst te worden opgevolgd.

Advocaten gespecialiseerd in huurrecht

Bij Cleerdin & Hamer advocaten werken advocaten die gespecialiseerd zijn in het huurrecht en vastgoedrecht. Zij werken verspreid over de kantoren in Amsterdam, Almere, Hilversum en Rotterdam. Dagelijks staan we huurders en verhuurders bij met het opstellen van contracten, het geven van adviezen en uiteraard het oplossen van geschillen.

Wij streven ernaar om met advisering uw vraagstukken tot een oplossing te brengen. Op deze manier kunnen wij veel problemen voorkomen en daardoor dreigende geschillen in de kiem smoren. Daar heeft iedereen baat bij. Als een minnelijke oplossing van het geschil niet mogelijk is, leggen we de zaak aan de rechter voor. Ons kantoor heeft op het gebied van huurrecht veel procesrechtelijke ervaring. Kijk voor meer informatie over vastgoedrecht en voor juridische informatie over bedrijfspanden en kantoorruimtes op Huurrecht bedrijfsruimte

Heeft u juridische vragen over uw huurwoning? Lees dan meer over Huurrecht woning.

Contact opnemen

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Huurrecht specialist