Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Uit elkaar

Echtscheiding/einde samenleving

Als je uit elkaar gaat komt er een hoop op je af en wil je dat alles goed geregeld wordt. Naast de emotionele kant van een scheiding, speelt ook de juridische/zakelijke kant. Daarbij kunnen onze scheidingsadvocaten je ontzorgen. Zij weten wat er allemaal geregeld moet worden en kunnen je je hierover adviseren en bij begeleiden.

Is een advocaat verplicht

Om een scheiding te regelen is bijstand van een advocaat verplicht. Alleen advocaten zijn bevoegd om bij de rechtbank een echtscheiding aan te vragen. Voor samenlevers is bijstand van een advocaat niet verplicht, maar in veel gevallen wel verstandig omdat ook daar vaak allerlei juridische kwesties spelen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen, een gezamenlijke woning, alimentatie etc.

Verzoekschrift

Een echtscheidingsprocedure wordt opgestart door het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank. Dit kan alleen door een advocaat worden gedaan. Beide partners kunnen een verzoek tot echtscheiding indienen. Het maakt voor de beoordeling door de rechter niet uit wie van beiden dat doet.

De wettelijke grond voor echtscheiding is dat het huwelijk ‘duurzaam is ontwricht’. Als één van de echtgenoten dit stelt, dan zal een rechter ervan uitgaan dat dit het geval is.

Naast de echtscheiding worden vaak ook andere met de scheiding samenhangende zaken verzoeken gedaan, zoals over de omgangsregeling, alimentatie, het gebruik en verdeling van de woning, en de verdeling van gemeenschappelijke goederen of de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden. Je bespreekt samen met je advocaat welke verzoeken in jouw geval aan de orde zijn en wat de inhoud van deze verzoeken is.

Heb je samen kinderen, dan is het verplicht om een ouderschapsplan in te dienen, waarin je de afspraken over en voor je kinderen vastlegt. Je advocaat zal je hierover uiteraard ook adviseren.

Een scheidingsverzoek moet door een deurwaarder aan de andere echtgenoot betekend worden. Op die manier kan de rechter vast stellen of deze echtgenoot op de hoogte is van de scheidingsprocedure. De advocaat regelt dit allemaal voor je.