Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Uit elkaar

Echtscheiding/einde samenleving

Als je uit elkaar gaat komt er een hoop op je af en wil je dat alles goed geregeld wordt. Naast de emotionele kant van een scheiding, speelt ook de juridische/zakelijke kant. Daarbij kunnen onze scheidingsadvocaten je ontzorgen. Zij weten wat er allemaal geregeld moet worden en kunnen je je hierover adviseren en bij begeleiden.

Is een advocaat verplicht

Om een scheiding te regelen is bijstand van een advocaat verplicht. Alleen advocaten zijn bevoegd om bij de rechtbank een echtscheiding aan te vragen. Voor samenlevers is bijstand van een advocaat niet verplicht, maar in veel gevallen wel verstandig omdat ook daar vaak allerlei juridische kwesties spelen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen, een gezamenlijke woning, alimentatie etc.

Verzoekschrift

Een echtscheidingsprocedure wordt opgestart door het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank. Dit kan alleen door een advocaat worden gedaan. Beide partners kunnen een verzoek tot echtscheiding indienen. Het maakt voor de beoordeling door de rechter niet uit wie van beiden dat doet.

De wettelijke grond voor echtscheiding is dat het huwelijk ‘duurzaam is ontwricht’. Als één van de echtgenoten dit stelt, dan zal een rechter ervan uitgaan dat dit het geval is.

Naast de echtscheiding worden vaak ook andere met de scheiding samenhangende zaken verzoeken gedaan, zoals over de omgangsregeling, alimentatie, het gebruik en verdeling van de woning, en de verdeling van gemeenschappelijke goederen of de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden. Je bespreekt samen met je advocaat welke verzoeken in jouw geval aan de orde zijn en wat de inhoud van deze verzoeken is.

Heb je samen kinderen, dan is het verplicht om een ouderschapsplan in te dienen, waarin je de afspraken over en voor je kinderen vastlegt. Je advocaat zal je hierover uiteraard ook adviseren.

Een scheidingsverzoek moet door een deurwaarder aan de andere echtgenoot betekend worden. Op die manier kan de rechter vast stellen of deze echtgenoot op de hoogte is van de scheidingsprocedure. De advocaat regelt dit allemaal voor je.

Verweerschrift

De andere echtgenoot kan na indiening van het verzoekschrift door het indienen van een verweerschrift reageren en verweer voeren. Dit moet gebeuren binnen 6 weken nadat de deurwaarder het verzoekschrift heeft betekend. Van deze termijn kan door een advocaat nog een uitstel van 4 weken worden gevraagd.

Verweer voeren tegen het verzoek om de echtscheiding uit te spreken heeft in de praktijk weinig tot geen kans van slagen. Als één van beide partijen stelt dat het huwelijk duurzaam is ontwricht, zal de rechtbank in beginsel oordelen dat er voldoende grond is om de verzochte echtscheiding toe te wijzen.

Naast het inhoudelijk reageren op de verzoeken van de andere echtgenoot, kunnen in het verweerschrift ook nieuwe, eigen, verzoeken worden gedaan, de zogenaamde zelfstandige verzoeken. Daarop mag de andere echtgenoot weer schriftelijk reageren.

Echtscheiding | Cleerdin & Hamer Advocaten

Zitting rechtbank

Nadat de schriftelijke stukken van beide partijen bij de rechtbank zijn ingediend, zal de rechtbank een zittingsdatum plannen. Op deze zitting krijgen partijen de gelegenheid om hun standpunten verder toe te lichten en te reageren op het verweer van de ander. Je advocaat gaat met je mee naar de zitting en jullie bereiden deze zitting ook samen voor.

Echtscheidingsbeschikking

De beslissing van de rechter wordt vastgelegd in een beschikking. Deze beschikking wordt aan de advocaten opgestuurd.

De scheiding is pas officieel nadat de beschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar je bent getrouwd, de zogenaamde scheidingsdatum. Dit moet binnen 6 maanden de hoger beroepstermijn van 3 maanden gebeuren, anders verliest de beschikking haar kracht en blijft je getrouwd. Ook dit wordt door onze advocaten voor je geregeld.

Hoger beroep

Je kunt hoger beroep instellen tegen één of meer beslissing van de rechter. Dit hoger beroep moet – gemotiveerd – ingesteld worden binnen 3 maanden na de datum van de beschikking. Als je dit wilt of hier advies over wilt, informeer je advocaat hier dan zo spoedig mogelijk over.

In hoger beroep komt er een nieuwe zitting – ditmaal bij het gerechtshof – en worden de onderdelen waartegen hoger beroep is ingesteld opnieuw beoordeeld door 3 rechters.

Echtscheiding in overleg

Het is ook mogelijk om een scheiding via mediation of in overleg met de gezamenlijke advocaten te regelen. De afspraken die je dan met elkaar maakt worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

Als je op deze manier je scheiding regelt hoef je niet naar de rechtbank voor een zitting en komt er geen inhoudelijke procedure.

Contact opnemen

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Familierecht specialisten