Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Uit elkaar

Echtscheidingsconvenant

Als je uit elkaar gaat kom je in een moeilijke en onzekere periode terecht. Je hebt verdriet over de scheiding, maakt je zorgen over je toekomst en meestal is het moeilijk om nog begrip voor elkaar op te brengen. In deze periode ontstaan snel discussies die makkelijk kunnen ontaarden in vervelende en langslepende procedures.

Als je dit wilt voorkomen en niet wilt dat iemand die jullie niet kent een beslissing neemt over een persoonlijk deel van jullie leven, dan is mediation of overlegscheiding een goede oplossing. Een hierin gespecialiseerde advocaat(-mediator) kan ervoor zorgen dat jullie allebei met een goed gevoel uit de scheiding komen. Er worden afspraken gemaakt waarmee jullie beiden verder kunnen en waarbij naar alle belangen – dus naar die van jullie beide en ook naar die van eventuele kinderen – wordt gekeken. Er ontstaat dan een win-win situatie in plaats van de loose-loose situatie die meestal ontstaat na een scheidingsprocedure via de rechter. De uitkomst van procederen blijft namelijk altijd onzeker.

Als over alle onderwerpen afspraken zijn gemaakt, worden deze vastgelegd in een convenant. Het is belangrijk dat hierin alles wordt opgenomen, want als er zaken onverdeeld blijven kan het zijn dat dit in de toekomst nog moet gebeuren.

Wat staat in een convenant

In een convenant kunnen in beginsel alle afspraken worden opgenomen die jullie willen maken. In convenanten staan in ieder geval afspraken over:

  • Alimentatie
  • Woning
    Of jullie nu een huis hebt gehuurd of gekocht, bij een echtscheiding moet je afspraken maken over jullie woning. Dat kan soms erg lastig zijn, omdat je beide in de woning wilt blijven wonen en/of het lastig is om andere woonruimte te vinden. Het is dus belangrijk om goede afspraken over te maken over het gebruik en de kosten van de woning.
  • Verdeling
    Misschien hebben jullie al geprobeerd om de gezamenlijke bezittingen te verdelen. Denk bijvoorbeeld aan de inboedel, auto, polissen, bankrekeningen, aandelen etc. Hoe de verdeling (of verrekening) er uit ziet, hangt ook af van de afspraken die jullie bij het begin van jullie huwelijk hebben gemaakt, zijn er huwelijkse voorwaarden of niet, en zo ja, wat houden die in.
  • Financiën
    Een scheiding heeft ook financiële gevolgen. Niet alleen voor nu, maar mogelijk ook voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan pensioen. Tijdens gesprekken met onze cliënten merken wij vaak dat er veel onzekerheid bestaat over de (nabije en verre) toekomstige financiële situatie. Het is belangrijk om hier duidelijkheid over te krijgen, zodat er ook ruimte ontstaat om over andere onderwerpen afspraken te kunnen maken.
Convenant | Cleerdin & Hamer Advocaten

Financieel adviseur

Wanneer er (grote) verschillen zijn in kennis en/of inkomen/vermogen, of wanneer er ondernemingen zijn, kan de deskundigheid van een financieel adviseur nodig zijn. Wij werken samen met een aantal onafhankelijke financieel adviseurs, die gespecialiseerd zijn in advisering in scheidingszaken.

Onze mediators zijn gespecialiseerde familierechtadvocaten en scheidingsmediators. Zij zijn lid van de Vereniging van Familie- en Erfrechtadvocaten Scheidingsmediators (vFAS) en hebben daar de specialisatieopleiding gevolgd.

Familie- en erfrecht Advocaten scheidingsmediators logo | Cleerdin & Hamer Advocaten

Meer informatie en praktische tips kun je vinden op de website van de vFAS: https://www.verder-online.nl/

Contact opnemen

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Familierecht specialisten