Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Uit elkaar

Pensioen

Zowel bij echtscheiding als bij de beëindiging van een samenleving, is het verstandig om je door een advocaat/advocaat-mediator te laten adviseren over het pensioen.

Wat is het verschil tussen ouderdomspensioen en nabestaanden-/partnerpensioen

Oudersdomspensioen wordt uitgekeerd vanaf de pensioengerechtigde leeftijd tot aan je overlijden. Na je overlijden wordt nabestaandenpensioen (ook wel –bijzonder- partnerpensioen genoemd) uitgekeerd aan je (ex)partner. In een scheiding moeten over deze 2 pensioensoorten dus ook beide afspraken worden gemaakt.

Scheidingen na 30 april 1995

Voor scheidingen na 30 april 1995 geldt de Wet verevening pensioenrechten. Het uitgangspunt van deze wet is dat de ex-echtgenoot recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit wordt pensioenverevening genoemd.

Verdeling van het ouderdomspensioen is een recht, geen plicht. Als je dit anders willen regelen dan kan dat, bijvoorbeeld in het echtscheidingsconvenant. Afwijken kan alleen in overleg, als de ander aanspraak wil maken op verevening dan geldt het wettelijke uitgangspunt.

Afwijken van de standaardregeling van pensioenverevening kunt je ook laten vastleggen in huwelijkse voorwaarden. Je kunt dan verevening op voorhand uitsluiten. Mocht je hier later van willen afwijken en alsnog kiezen voor pensioenverevening dan kan dat als je dat beide wilt.

In principe wordt alleen het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd verevend. In overleg kun je ook andere afspraken maken over de termijn, of de wijze van verdeling (anders dan 50/50).

De pensioenuitvoerder betaalt het pensioen rechtstreeks aan de ex-partner als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Hiervoor is het wel noodzakelijk om de pensioeninstantie binnen 2 jaar na de scheiding te informeren over de gemaakte afspraken. Dit kan via het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen’.

Scheidingen voor 30 april 1995

Als je bent gescheiden voor 30 april 1995, dan is de Wet Verevening Pensioenrechten niet van toepassing. Deze scheidingen vallen onder de zogenaamde ‘Boon/Van Loon’ regeling. Dit houdt in dat het volledige opgebouwde ouderdomspensioen in de gemeenschap van goederen valt en verdeeld moet worden. Wanneer de pensioenrechten niet bij de verdeling zijn betrokken, dan kun je nog steeds aanspraak maken op verdeling hiervan.

Conversie ouderdomspensioen

In plaats van pensioenverevening kun je ook kiezen voor conversie van het ouderdomspensioen. Bij conversie wordt het ouderdomspensioen van de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd, voorgoed omgezet in een eigen ouderdomspensioen. De ex-partner die het pensioen niet heeft opgebouwd, heeft dan een eigen aanspraak op het ouderdomspensioen dat tot uitkering komt op het moment dat de ex-partner zelf de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Pensioen - Mediation | Cleerdin & Hamer Advocaten

Pensioen na overlijden ex-partner

Als je ex-partner overlijdt, verandert de situatie:

  • Overlijdt de ex-partner die het ouderdomspensioen heeft opgebouwd, dan ontvangt de overlevende ex-partner geen deel meer van het ouderdomspensioen. Meestal bestaat er dan recht op bijzonder nabestaandenpensioen.
  • Overlijdt de ex-partner die het pensioen niet zelf heeft opgebouwd, dan krijgt de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd weer het volledige ouderdomspensioen en wordt het pensioen niet langer verevend.
  • Als er conversie heeft plaatsgevonden, verandert de situatie voor de ex-partner niet als de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd, overlijdt. Door conversie is er namelijk een zelfstandige aanspraak op ouderdomspensioen ontstaan voor beide ex-partners.

Informatie

Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen hiervan voordat je een beslissing neemt. Onze advocaten kunnen je hierover informeren en zo nodig doorverwijzen naar een pensioendeskundige.

Contact opnemen

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Familierecht specialisten