Snelheidsovertredingen

Kleine snelheidsovertredingen worden administratief afgedaan in de vorm van een boete waarvoor men van het CJIB een acceptgiro ontvangt. Daar komt het openbaar ministerie of de rechter niet aan te pas. Maar wanneer het gaat om snelheidsovertredingen van 30 km/u of hoger, is de recidiveregeling snelheidsovertredingen van toepassing. In dat geval wordt de overtreding geregistreerd en wordt er bij een volgende keer rekening mee gehouden dat er eerdere justitiecontacten zijn. Ook wordt de overtreding dan strafrechtelijk afgedaan. Afhankelijk van de ernst van de overtreding en eventueel geregistreerde eerdere snelheidsovertredingen, kan een straf worden opgelegd variƫrend van een geldboete tot een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid.

Bij snelheidsovertredingen vanaf 50 km/h kan de politie het rijbewijs invorderen. De politie moet het rijbewijs dan afzienbare termijn aan de officier van justitie sturen, die op zijn beurt binnen 10 dagen moet beslissen of tot inhouding van het rijbewijs zal worden overgaan. Tegen de inhouding van het rijbewijs kan een klaagschrift worden ingediend bij de rechtbank. Zie hierover verder bij Invordering rijbewijs.

Ook kan de auto of motor waarmee de snelheidsovertreding is begaan, door de politie in beslag worden genomen. Het moet dan wel gaan om een overschrijding van de maximumsnelheid met meer dan 100% en waarbij sprake is van concrete gevaarzetting. Ook hiertegen kan een klaagschrift worden ingediend bij de rechtbank, met het verzoek de auto of motor terug te geven.

Heeft u nog vragen?
CH Logo
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Verkeersstrafrecht advocaten

Geert-Jan Kruizinga
CH Logo

Geert-Jan Kruizinga

Strafrecht, Jeugdrecht, Verkeersstrafrecht & Bijstand benadeelde partij
Chana Grijsen
CH Logo

Chana Grijsen

Strafrecht, Cybercrime, Verkeersstrafrecht, Jeugdrecht & Cassatie
Inge Raterman
CH Logo

Inge Raterman

Strafrecht, Ontnemingsrecht,Jeugdrecht, Penitentiair recht & Verkeersstrafrecht
Rick van Leusden
CH Logo

Rick van Leusden

Strafrecht, Verkeersstrafrecht & Cassatie