Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Verkeersstrafrecht

Snelheidsovertredingen

Kleine snelheidsovertredingen

Bij geringe snelheidsovertredingen ontvangt u met de post een boete van het CJIB. U hoeft niet naar de officier van justitie of een rechter en de zaak staat niet op uw strafblad. Staat het kenteken van het voertuig op uw naam? Dan zal het CJIB daarom de boete naar u sturen. Als u het voertuig niet zelf bestuurde, maar iemand anders dat zonder uw toestemming deed, is het zinvol om bezwaar te maken. In de brief bij de boete staat uitgelegd hoe u dat kunt doen.

30-50 km/h te hard gereden?

Alle snelheidsovertredingen binnen deze categorie worden geregistreerd. Die zijn op het strafblad zichtbaar. U ontvangt meestal een zogenoemde strafbeschikking. Dat is een aanbod van het Openbaar Ministerie om de zaak buiten de rechter om af te doen. Accepteert u het aanbod in de strafbeschikking, bijvoorbeeld een hoge geldboete en een ontzegging van de rijbevoegdheid, dan hoeft u niet naar de rechter. Wel wordt het accepteren/betalen van een strafbeschikking gezien als veroordeling. Als u het niet eens bent met de strafbeschikking kunt u in verzet. Op de strafbeschikking staat hoe u dat moet doen. Wij kunnen u helpen bij het instellen van verzet.

Als binnen twee jaar wederom een snelheidsovertreding wordt gemaakt, wordt de boete van de tweede zaak verhoogd met 20% en de rijontzegging wordt van langere duur. In dat geval kan de officier van justitie bepalen dat u voor de rechter moet verschijnen. Het is goed advies in te winnen bij een in het verkeersstrafrecht gespecialiseerde advocaat.