Verkeersstrafrecht
Snelheidsovertredingen
Kleine snelheidsovertredingen
Bij geringe snelheidsovertredingen ontvangt u met de post een boete van het CJIB. U hoeft niet naar de officier van justitie of een rechter en de zaak staat niet op uw strafblad. Staat het kenteken van het voertuig op uw naam? Dan zal het CJIB daarom de boete naar u sturen. Als u het voertuig niet zelf bestuurde, maar iemand anders dat zonder uw toestemming deed, is het zinvol om bezwaar te maken. In de brief bij de boete staat uitgelegd hoe u dat kunt doen.
30-50 km/h te hard gereden?
Alle snelheidsovertredingen binnen deze categorie worden geregistreerd. Die zijn op het strafblad zichtbaar. U ontvangt meestal een zogenoemde strafbeschikking. Dat is een aanbod van het Openbaar Ministerie om de zaak buiten de rechter om af te doen. Accepteert u het aanbod in de strafbeschikking, bijvoorbeeld een hoge geldboete en een ontzegging van de rijbevoegdheid, dan hoeft u niet naar de rechter. Wel wordt het accepteren/betalen van een strafbeschikking gezien als veroordeling. Als u het niet eens bent met de strafbeschikking kunt u in verzet. Op de strafbeschikking staat hoe u dat moet doen. Wij kunnen u helpen bij het instellen van verzet.
Als binnen twee jaar wederom een snelheidsovertreding wordt gemaakt, wordt de boete van de tweede zaak verhoogd met 20% en de rijontzegging wordt van langere duur. In dat geval kan de officier van justitie bepalen dat u voor de rechter moet verschijnen. Het is goed advies in te winnen bij een in het verkeersstrafrecht gespecialiseerde advocaat.
50 km/h te hard?
Bij snelheidsovertredingen vanaf 50 km/h kan de politie uw rijbewijs invorderen. De politie stuurt het rijbewijs naar de officier van justitie en die zal binnen 10 dagen beslissen of het rijbewijs langer wordt ingehouden.
Als de officier van justitie beslist dat u vervolgens bijvoorbeeld een rijontzegging van drie maanden opgelegd krijgt, kunt u daartegen een bezwaarschrift indienen. Wij kunnen u daarbij helpen. Ook kan de officier van justitie bepalen dat bij snelheidsovertredingen vanaf 50 km/h aan u een geldboete of taakstraf wordt opgelegd of dat u voor de rechter moet verschijnen. Het is verstandig om zo snel mogelijk advies in te winnen bij een van onze verkeersspecialisten. Zie onze verkeersspecialisten onder deze pagina.
Voertuig kwijt?
Bij zeer ernstige snelheidsovertredingen kan de politie uw voertuig in beslag nemen. Daartegen kunt u een klaagschrift (laten) indienen. Daarbij kunnen wij u helpen. Zie onze verkeersspecialisten onder deze pagina. U zal dan bij een rechter moeten uitleggen waarom het voertuig aan u moet worden teruggegeven.