Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Migratierecht

Migratierecht

De regels van het Nederlandse migratierecht, ofwel vreemdelingenrecht, bepalen simpel gezegd wie er in Nederland mag verblijven. Deze regels zijn vaak erg strikt. In veel gevallen worden er barrières opgeworpen voor legaal verblijf in Nederland, die moeilijk te overbruggen zijn. Het is echter niet uitgesloten dat er toch andere mogelijkheden zijn, om alsnog het gewenste resultaat te bereiken.

Naast de Nederlandse Vreemdelingenwet en het Vreemdelingenbesluit zijn er namelijk ook internationale en Europese regels die rechtstreekse werking hebben in Nederland. Hieraan is de IND gebonden, bijvoorbeeld aan de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. Als de Vreemdelingenwet of het beleid van de IND hier niet mee in overeenstemming is, dan gaat de internationale regelgeving zelfs voor. Hierdoor is het migratierecht in Nederland wel tot een onoverzichtelijk web van regels verworden en is het voor een gemiddelde rechtzoekende vaak moeilijk te begrijpen.

Onze sectie migratierecht heeft ruim begrip van de regels van het Nederlandse migratierecht en kan u bijstaan bij vragen over asiel- en humanitair recht, EU-onderdanen en familie, gezinshereniging, inreisverboden en ongewenstverklaringen, kennismigratie, naturalisatie, openbare orde kwesties, vreemdelingenbewaring, visa voor kort verblijf en verblijfsvergunningen op grond van arbeid of studie en meer.

Asielrecht en regulier migratierecht

Het Nederlandse migratierecht, ofwel vreemdelingenrecht, kan grofweg worden ingedeeld in twee gebieden: het asielrecht en het “reguliere” migratierecht.

Een asielaanvraag dient tot een verblijfsvergunning te leiden als u uw land bent ontvlucht. Uit vrees voor uw leven, vanwege een gevaar waartegen uw eigen overheid u niet beschermt.

Het reguliere migratierecht omvat alle overige mogelijkheden om legaal verblijf in Nederland te verkrijgen. Van gezinshereniging, kennismigranten, tot verblijf als zelfstandig ondernemer of een visum kort verblijf. Doorgaans dient een migrant bij reguliere aanvragen wel te beschikken over een zogenaamd “machtiging tot voorlopig verblijf” (mvv). Een mvv is een inreisvisum dat de migrant voordat hij naar Nederland komt moet aanvragen in het land van zijn nationaliteit. Of waar hij een vast verblijfsrecht heeft.

Goede rechtsbijstand maakt het verschil

Als u een verblijfsvergunning wilt aanvragen of een naturalisatieaanvraag wilt indienen, is het raadzaam om u te laten bijstaan door een gespecialiseerd advocaat. Als u een aanvraag hebt ingediend die door de IND is afgewezen (of waarvan een voornemen tot afwijzing is gegeven), is goede rechtsbijstand zelfs essentieel.

Goede rechtsbijstand is ook belangrijk als de Nederlandse overheid maatregelen neemt om u van het grondgebied te weren – bijvoorbeeld door het nemen van een terugkeerbesluit, inreisverbod, of een maatregel van vreemdelingenbewaring. Door onze intensieve samenwerking met de strafrechtadvocaten van Cleerdin & Hamer, kunnen wij u uitstekend informeren over de gevolgen van een strafrechtelijke procedure op uw verblijfsvergunning.

Migratierecht | Cleerdin & Hamer Advocaten

Migratierecht

Ons kantoor kan u van dienst zijn bij alle aspecten die raken aan het Nederlandse migratierecht en dus bij alle juridische geschillen met de IND, het COA, de Vreemdelingenpolitie of de DT&V. Onze specialisten houden zich uitsluitend bezig met het Nederlandse migratierecht en zijn dan ook op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen. Zij hebben ervaring met processen bij alle instanties in Nederland, maar ook met procedures bij de Europese instanties, zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Zij kunnen u bijstaan op toevoegingsbasis, of, als u daar niet voor in aanmerking komt, voor een betaalbaar uurtarief.

Contact

Hebt u een vraag of een probleem met betrekking tot het migratierecht? Neem dan gerust contact met onze vestiging in Amsterdam.

Contact opnemen

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Migratierecht specialisten