Mediation/overleg scheiding
Echtscheidingsmediation
Als je uit elkaar gaat kom je in een moeilijke en onzekere periode terecht. Je hebt verdriet over de scheiding, maakt je zorgen over je toekomst en meestal is het moeilijk om nog begrip voor elkaar op te brengen. In deze periode ontstaan snel discussies die makkelijk kunnen ontaarden in vervelende en langslepende procedures.
Als je dit wilt voorkomen en niet wilt dat iemand die jullie niet kent een beslissing neemt over een persoonlijk deel van jullie leven, dan is mediation een goede oplossing. Een mediator kan ervoor zorgen dat jullie allebei met een goed gevoel uit de scheiding komen. Er worden afspraken gemaakt waarmee jullie beiden verder kunnen en waarbij naar alle belangen – dus naar die van jullie beide en ook naar die van eventuele kinderen – wordt gekeken. Er ontstaat dan een win-win situatie in plaats van de loose-loose situatie die meestal ontstaat na een scheidingsprocedure via de rechter. De uitkomst van procederen blijft namelijk altijd onzeker. Daarnaast bespaar je door te kiezen voor mediation de kosten voor twee advocaten en gaat het regelen van een scheiding via mediation over het algemeen sneller dan scheiden via een procedure.
Een advocaat-mediator zorgt ervoor dat de informatie helder is en de wensen en belangen van jullie beiden duidelijk zijn. De mediator biedt ondersteuning bij het maken van afspraken en geeft juridisch advies. Dit alles met het doel dat jullie de scheiding samen tot een goed einde brengen. Het begin van een huwelijk regel je immers samen, waarom het einde dan niet.
Als over alle onderwerpen afspraken zijn gemaakt legt de advocaat-mediator deze vast in een convenant. Het is belangrijk dat hierin alles wordt opgenomen, want als er zaken onverdeeld blijven kan het zijn dat dit in de toekomst nog moet gebeuren.
Wat kan in mediation geregeld worden?
Jullie bepalen samen wat wordt besproken tijdens de mediationgesprekken. Veelvoorkomende onderwerpen zijn:
- Kinderen
Ondanks het feit dat jullie als partners uit elkaar gaan, blijf je samen ouders van jullie kind(eren). Door op een goede en respectvolle wijze uit elkaar te gaan, is er meer rust voor de kinderen en worden zij niet geconfronteerd met rechtszaken tussen hun ouders. De advocaat-mediator helpt jullie om afspraken te maken over jullie kind(eren) en deze vast te leggen in een ouderschapsplan.
Op de website van Villa Pinedo kun je meer informatie vinden over de impact van een scheiding op jullie kind(eren) en een gratis online training.
- Alimentatie
Een advocaat-mediator informeert en adviseert ook over kinder- en/of partneralimentatie. Hiervoor maakt de advocaat-mediator alimentatieberekeningen. Uiteraard staat het jullie vrij om een ander bedrag af te spreken of hier van af te zien. Een groot verschil met een juridische procedure, is dat in een procedure een rechter een bedrag berekent en vaststelt, en daarbij niet kijkt naar persoonlijke omstandigheden of eventuele veranderingen in de toekomst. In mediation kan dit wel betrokken worden bij de afspraken die jullie maken, zo krijg je maatwerk, passend bij jullie specifieke situatie. - Woning
Of jullie nu een huis hebt gehuurd of gekocht, bij een echtscheiding moet je afspraken maken over jullie woning. Dat kan soms erg lastig zijn, omdat je beide in de woning wilt blijven wonen en/of het lastig is om andere woonruimte te vinden. Het is dus belangrijk om goede afspraken over te maken over het gebruik en de kosten van de woning. - Verdeling
Misschien hebben jullie al geprobeerd om de gezamenlijke bezittingen te verdelen. Denk bijvoorbeeld aan de inboedel, auto, polissen, bankrekeningen, aandelen etc. De advocaat-mediator helpt jullie om overzicht te creëren en adviseert jullie over de mogelijkheden. Hoe de verdeling (of verrekening) er uit ziet, hangt ook af van de afspraken die jullie bij het begin van jullie huwelijk hebben gemaakt, zijn er huwelijkse voorwaarden of niet, en zo ja, wat houden die in. - Financiën
Een scheiding heeft ook financiële gevolgen. Niet alleen voor nu, maar mogelijk ook voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan pensioen. Tijdens mediationgesprekken merken wij vaak dat er veel onzekerheid bestaat over de (nabije en verre) toekomstige financiële situatie. Het is belangrijk om hier duidelijkheid over te krijgen, zodat er ook ruimte ontstaat om over andere onderwerpen afspraken te kunnen maken.
Wanneer er (grote) verschillen zijn in kennis en/of inkomen/vermogen, of wanneer er ondernemingen zijn, kan de deskundigheid van een financieel adviseur nodig zijn. Wij werken samen met een aantal onafhankelijke financieel adviseurs, die gespecialiseerd zijn in advisering in scheidingszaken.
Wanneer is mediation mogelijk?
In veel situaties kan gekozen worden voor mediation. Een vereiste is uiteraard wel dat jullie allebei mee willen werken aan mediation. Mediaton is namelijk vrijwillig en kan niet worden afgedwongen. Maar het feit dat er allerlei emoties spelen en jullie niet on speaking terms zijn, betekent niet per se dat mediation niet mogelijk is. Onze mediators zullen hier ook over adviseren en het aangeven als zij denken dat mediation geen optie is.
Waarom een advocaat-mediator?
Een scheiding is naast een emotioneel, ook een juridisch proces. Onze advocaat-mediators zijn allemaal gespecialiseerd in het familierecht en kunnen jullie dus goed informeren over de juridische gevolgen van de echtscheiding. Ook zorgen ze ervoor dat het convenant (waarin de afspraken die jullie hebben gemaakt worden vastgelegd) en ouderschapsplan voldoen aan alle juridische vereisten. Dit kan veel nare verassingen in de toekomst voorkomen.
Daarnaast mag alleen een advocaat een scheidingsverzoek indienen bij de rechtbank. Een mediator die geen advocaat is, moet dus een advocaat inschakelen die het verzoekschrift tot echtscheiding opstelt en bij de rechtbank indient.
Scheidingsprocedure
Als door middel van mediaton of gezamenlijk overleg de scheiding wordt geregeld, kan de scheidingsprocedure schriftelijk worden geregeld en hoef je daarvoor niet naar de rechtbank.
Ook bij geregistreerd partnerschap
Het bovenstaande is ook van toepassing voor een geregistreerd partnerschap.
Onze mediators zijn gespecialiseerde familierechtadvocaten en scheidingsmediators. Zij zijn lid van de Vereniging van Familie- en Erfrechtadvocaten Scheidingsmediators (vFAS) en hebben daar de specialisatieopleiding gevolgd.
Meer informatie en praktische tips kun je vinden op de website van de vFAS: https://www.verder-online.nl/