Vastgoedrecht
Verbintenissenrecht
U sluit in het dagelijks leven vele overeenkomsten af. Sommige van deze verbintenissen sluit u haast onbewust, bijvoorbeeld bij het kopen van een brood. Andere krijgen meer aandacht, bijvoorbeeld als u een huur- of koopcontract tekent. Op al deze overeenkomsten is het contractenrecht ofwel het verbintenissenrecht van toepassing.
Civiel recht
Het contractenrecht maakt deel uit van het civiele recht en is het recht dat geldt tussen personen die partij zijn bij een verbintenis. Dit rechtsgebied is zowel op natuurlijke als op rechtspersonen van toepassing.
Verbintenis
Een verbintenis duidt een rechtsverhouding tussen twee of meer partijen aan.
Een verbintenis kan voortvloeien uit de wet of uit een overeenkomst. Het verbintenissenrecht is bijvoorbeeld van toepassing op afspraken die partijen samen hebben gemaakt. Deze afspraken kunnen zowel mondeling als schriftelijk gemaakt zijn.
Schriftelijk vastleggen van afspraken
Het schriftelijk vastleggen van een afspraak is echter wel aan te raden. Dan is achteraf voor iedereen duidelijker wat er is afgesproken. Uiteraard is het de bedoeling dat afspraken nagekomen worden.
Voorbeelden verbintenissenrecht overeenkomsten
Voorbeelden van overeenkomsten die onder het verbintenissenrecht vallen zijn huurovereenkomsten, koopovereenkomsten, ruilovereenkomsten, algemene overeenkomsten en arbeidsovereenkomsten.
Nakoming
Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een van de partijen zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.
Nakoming van een verbintenis kan door elk van de partijen in rechte worden afgedwongen door middel van een procedure. Op vordering van een partij kan de rechter de andere partij veroordelen tot nakoming van de verbintenis. Een dergelijke veroordeling levert een executoriale titel op, waarmee de gerechtigde zijn recht ook daadwerkelijk kan verwezenlijken.
Heeft u vragen over het verbintenissenrecht? Laat u adviseren door een van de specialisten in het verbintenissenrecht van Cleerdin & Hamer Advocaten.