Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Mediation/overleg scheiding

Ouderschapsmediation

Wanneer je kinderen hebt en uit elkaar gaat, moet er veel geregeld worden. Niet alleen direct na het verbreken van de relatie, maar ook in de jaren daarna. Jullie zijn geen partners meer, maar blijven ouders van jullie kinderen. Dit betekent dat communicatie en duurzame oplossingen erg belangrijk zijn. Omdat het verbreken van een relatie vaak veel emoties met zich meebrengt, kan de communicatie onder druk komen te staan. Kinderen krijgen hier altijd iets van mee, hoe goed te ook je best doet om het bij ze weg te houden. Een mediator helpt jullie om als ouders met elkaar in gesprek te gaan en goede afspraken over en voor jullie kinderen te maken. Dat geeft rust voor jullie allemaal.

Wanneer mediation?

Er zijn veel situaties te noemen waarbij mediation jullie als ouders kan helpen. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

Het opstellen van een ouderschapsplan

Wanneer je minderjarige kinderen hebt als jullie uit elkaar gaat, is het wettelijk verplicht om een
ouderschapsplan op te stellen. Als je daar samen niet uitkomt, is het goed om hiervoor een mediator in te schakelen. Dit zorgt ervoor dat je in staat bent om met elkaar in gesprek te blijven en op een goede manier invulling kunt blijven geven aan jullie rol als ouders.

In een ouderschapsplan moeten onder andere afspraken staan over:

In een ouderschapsplan moeten onder andere afspraken staan over:

  • de invulling van het gezag (bijvoorbeeld hoe jullie samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen zoals waar jullie kind staat ingeschreven, verhuizingen, schoolkeuzes, vakanties);
  • de zorgregeling (wanneer de kinderen bij welke ouder verblijven);
  • hoe jullie de kosten van de kinderen verdelen;
  • hoe jullie met elkaar communiceren;
  • hoe en hoe vaak jullie elkaar informatie geven over de kinderen.
Uit elkaar - Ouderschapsmediation - De ondernemer en echtscheiding - ouderschapsmediation | Cleerdin & Hamer Advocaten

Omdat jullie kinderen en jullie situatie uniek zijn, is het belangrijk dat ook een ouderschapsplan past bij jullie specifieke situatie. Dat er maatwerk wordt geleverd. Bij een mediator kunnen jullie juist afspraken kunnen maken over wat jullie belangrijk vinden voor jullie kind(eren). Denk aan afspraken over de opvoeding. Wat vinden jullie belangrijk? Dat ze een bepaalde bedtijd hebben? Of hoe lang ze mogen gamen? Hoe laat ze thuis moeten zijn? Een rechter zal deze afspraken niet voor jullie maken. Bij mediation heb je dit zelf in de hand. Jullie kennen je kind het beste.

Aanpassing ouderschapsplan

Als het ouderschapsplan al een tijd geleden is opgesteld, hebben jullie gemerkt hoe dit voor jullie in de praktijk werkt. Misschien is het tijd voor een evaluatie? Werkt het voor jullie allebei goed? Hebben de kinderen er baat bij? Het kan namelijk best zo zijn dat de afspraken uit het ouderschapsplan op papier een heel goed idee leken, maar dat dit in de praktijk niet zo goed werkt als gedacht. Ook kan het zo zijn dat de jullie levens zijn veranderd door bijvoorbeeld de komst van een nieuwe partner, een andere baan, of enkel het feit dat de kinderen ouder zijn geworden. Er zijn veel redenen te noemen die maken dat jullie graag een geüpdatet ouderschapsplan willen maken.

Of jullie het oorspronkelijke ouderschapsplan nu zelf hebben opgesteld, bij een advocaat of bij een mediator maakt niet uit. Voor een update van het ouderschapsplan kunnen jullie altijd terecht bij een van onze advocaat-mediators.

Opgesloten ouders | Cleerdin & Hamer Advocaten

Beslissingen, gezag

Gedurende de opvoeding van jullie kind(eren), zal het best voorkomen dat je het niet eens bent met elkaar. Kom je hier samen echt niet uit, dan is het goed om hierover met elkaar in gesprek te gaan bij een mediator, of om advies in te winnen van een parenting coördinator.

  • Denk bijvoorbeeld aan:
    Schoolkeuze: In groep 8 moet er een keuze worden gemaakt voor een middelbare school, je kind wil misschien graag met allebei de ouders naar open dagen, of maakt zich zorgen of allebei de ouders naar de eindmusical komen. Het is heel fijn voor jullie kind als jullie hier samen afspraken over kunnen maken, zodat hij/zij zich hier geen zorgen over hoeft te maken.
  • Medische behandeling: het kan voorkomen dat een kind een bepaalde medische behandeling nodig heeft, of dat jullie het niet eens zijn over het wel of niet vaccineren.
  • Vakantie: vakanties komen jaarlijks terug. Gaan we naar de camping in Frankrijk? Of misschien zelfs wat verder weg? Een vakantie met ouders is in ieder geval iets waar veel kinderen naar uit kijken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij of zij zich druk gaat maken of ouders elkaar hier toestemming voor geven.
  • Verhuizing: Een voornemen om te gaan verhuizen kan veel spanning opleveren. Niet alleen voor de ouders, maar ook voor het kind. “Mag dat zomaar?” “Hoe vaak zie ik mijn kind dan nog?” of “Kan mijn kind niet bij mij gaan wonen?”. Dit zijn vragen die veel ouders hebben als zij van de andere ouder horen dat deze gaat verhuizen.

Verschil mediator en parenting coordinator

Een mediator begeleidt en adviseert jullie om samen afspraken te maken. Een parenting coordinator (PC) heeft meer bevoegdheden dan een mediator. Komen jullie er samen niet uit, dan kan de PC een aanbeveling of voorstel doen, of zelfs een bindend advies geven als jullie daar vooraf toestemming voor hebben gegeven. Een PC kan dus – net als een rechter – een einde maken aan een geschil door een knoop door te hakken. Die bevoegdheden heeft een mediator uitdrukkelijk niet.

Wil je dus wel graag dat iemand een knoop doorhakt over een geschil waar jullie samen niet uitkomen, dan is het inschakelen van een PC een goede optie. Dit voorkomt dat je vervelende, langdurende en kostbare procedures moet voeren. Daarnaast zijn er veel geschillen die jullie als ouders wel verdeeld houden en leiden tot een verslechtering van jullie verstandhouding, maar die niet ‘groot’ genoeg zijn om een procedure te starten. Als je een PC inschakelt hiervoor weet je snel waar je aan toe bent en kun je weer verder.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Voor ouderschapsmediation kun je terecht bij onze ervaren vFAS advocaat-mediators.

Familie- en erfrecht Advocaten scheidingsmediators logo | Cleerdin & Hamer Advocaten

Glenda Raap is opgeleid als parenting coordinator en kan jullie als zodanig begeleiden.

Heb je vragen of wil je weten of dit iets voor jou/jullie is? Neem gerust contact op.

Contact opnemen

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Advocaat-mediators