Home » Horecarecht » Rookverbod horeca

Rookverbod horeca

Roken is definitief verboden (rookverbod) in Nederlandse horeca sinds 2008. Alle bezoekers en ook de werknemers hebben recht op een rookvrije omgeving. In september 2019 oordeelde de Hoge Raad dat ook aparte rookruimtes niet langer zijn toegestaan in cafés, bars, shishalounges, restaurants en andere horeca bedrijven.

Gevolgen van verbod op roken in horeca

Horecabedrijven met een aparte rookruimte kunnen vanaf april 2020 een boete verwachten wanneer in deze afgesloten ruimte voor rokers nog steeds in gebruik is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van het rookverbod in de horeca.

Van horecaondernemers wordt verwacht dat zij alle asbakken verwijderen, net als de aanduiding dat een ruimte bedoeld is voor rokers. De rokersruimte kan als aparte ruimte blijven bestaan. Ook wordt verwacht dat het personeel en management bezoekers actief attent maakt op het rookverbod en rokers verwijst naar buiten.

Buiten roken mag onder voorwaarden

Op een terras dat aan minimaal één zijde volledig open is, mag worden gerookt. Dat mag geen rookoverlast geven naar binnen. Een vaste aanbouw aan het horecapand, zoals bijvoorbeeld een serre, is geen terras. Ook een terras in een overdekte publieke ruimte valt onder het rookverbod. Denk bijvoorbeeld aan een winkelcentrum. Hier mag dus niet worden gerookt.

Boetes voor roken

Wanneer de NVWA constateert dat er nog steeds wordt gerookt in een horecabedrijf, dan kunnen boetes worden toegekend aan de ondernemer. Voor een eerste overtreding is dat een boete van 600 euro. Bij een tweede overtreding wordt deze boete verdubbeld tot 1200 euro. Alle volgende overtredingen leiden tot een verdubbeling, tot een maximum van 4500 euro per overtreding. Controleurs van de NVWA kunnen onaangekondigd langskomen en zij mogen elke ruimte inspecteren.

Klanten en bezoekers mogen niet roken binnen een horecapand. Doen zij dit wel, dan kan het personeel of de ondernemer hen verzoeken buiten te gaan roken. Blijven zij binnen, dan kan de politie worden ingeschakeld.

E-sigaret, waterpijp en andere bijzondere rookwaren

In 2020 wordt het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret met en zonder nicotine. En ook met alle vormen van tabak die eerder niet onder het rookverbod vielen. Dit is opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord.

Vragen over rookverbod

Het algehele verbod op roken in horecagelegenheden is nog vrij nieuw. Heeft u vragen of wilt u advies? Heeft u een boete opgelegd gekregen en bent benieuwd naar uw mogelijkheden om dat aan te vechten? Neemt u dan gerust contact op met ons kantoor.

Advocaten gespecialiseerd in horecarecht

Bij Cleerdin & Hamer advocaten werken advocaten die gespecialiseerd zijn in horeca. Zij werken verspreid over de kantoren in Amsterdam, Almere en Rotterdam. Dagelijks staan we horecaondernemers, hoteliers, restauranthouders en café-eigenaars bij met het opstellen van contracten, het geven van adviezen en uiteraard het oplossen van geschillen.

Wij streven ernaar om met advisering uw vraagstukken tot een oplossing te brengen. Zo voorkomen wij veel problemen en smoren daardoor dreigende geschillen in de kiem. Daar heeft iedereen baat bij. Als een minnelijke oplossing van het geschil niet mogelijk is, leggen we de zaak aan de rechter voor. Ons kantoor heeft op het gebied van horecarecht procesrechtelijke ervaring bij alle gerechtelijke instanties in Nederland. Opgeven doen we nooit: desnoods gaan we door tot de Hoge Raad.

Contact met specialisten in horecarecht

Bent u op zoek naar een advocaat die u kan helpen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Want Cleerdin & Hamer advocaten zijn gespecialiseerd in horecarecht. En dat maakt ons met recht een interessante partner voor u als ondernemer. Neem daarom nu contact op met onze horecaspecialisten.

Uw contactpersoon