Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Mediation/overleg scheiding

Collaborative divorce

Collaborative divorce, of overlegscheiding, is bedoeld voor mensen die hun scheiding in goed overleg willen regelen, maar daarbij de bijstand willen van een eigen advocaat in plaats van een gezamenlijke advocaat-mediator. Niet in alle gevallen is een gezamenlijke mediator namelijk het beste. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom dat voor jou/jullie niet werkt en je behoefte hebt aan een eigen adviseur in de vorm van een advocaat.

Een misverstand is dat het hebben van een eigen advocaat automatisch betekent dat je tegenover elkaar komt te staan.

Buiten de lijntjes | Cleerdin & Hamer AdvocatenMet een overlegscheiding is dat niet het geval. De advocaten zijn er in dit traject juist voor om het overleg te begeleiden en werken daarin met elkaar samen. Ieder vanuit de belangenbehartiging van de eigen cliënt en het grotere belang, namelijk samen tot goede afspraken te komen waar jullie mee verder kunnen. Je spreekt ook samen af dat je niet gaat procederen. Bij een geslaagde overlegscheiding komt er dus geen rechtszaak aan te pas.

Het uitgangspunt is dat het scheidingsproces op een respectvolle wijze plaatsvindt en tot een goed einde wordt gebracht, zonder langlopende rechtszaken. Hierdoor kun je het hele proces sneller afronden en is er ruimte voor elkaars persoonlijke wensen en belangen.

Team

Als je ervoor kiest om door middel van collaborative divorce uit elkaar te gaan verzamel je een team van professionals om je heen. Het team bestaat uit jullie als (ex) partners, jullie advocaten en één of meerdere deskundigen. Er is in ieder geval een gespreksleider betrokken, meestal in de vorm van een psycholoog/coach. Indien nodig wordt er ook een financieel deskundige bij betrokken. Wie en hoeveel dat zijn wordt uiteraard in overleg met jullie bepaald.

Met dit team heb je samen overleg waarin je bespreekt wat je wensen, verwachtingen en belangen zijn. Het team overlegt ook met elkaar, om bijvoorbeeld de knelpunten te bespreken en door te nemen wat er nodig is om tot een gezamenlijke overeenkomst te komen.

Ouderschapsplan - Collaborative divorce | Cleerdin & Hamer Advocaten

Deelnemingsovereenkomst

Alle partijen tekenen voorafgaand aan het proces een deelnemingsovereenkomst, zodat de vertrouwelijkheid blijft gewaarborgd. Hierin spreken jullie onder andere af dat jullie de intentie hebben om samen tot afspraken te komen en dat jullie zolang jullie met elkaar in gesprek zijn geen procedure zullen starten. Alle betrokkenen zijn daardoor gemotiveerd om het proces tot een goed einde te brengen.

Niet getrouwd? Toch een overlegscheiding mogelijk

Ook als je niet getrouwd bent en je uit elkaar gaat, kun je voor een overlegscheiding kiezen. Met name als er kinderen in het spel zijn kan dit zeer nuttig zijn. Maar ook als er geschilpunten zijn waar je samen niet uit komt, maar waarvan je wel graag tot gezamenlijke afspraken wilt komen en rechtszaken wilt voorkomen.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Glenda Raap is een ervaren collaborative divorce advocaat en kan je in dit proces begeleiden. Heb je vragen over dit traject of wil je weten of het iets voor jou/jullie is? Neem gerust contact op.

Contact opnemen

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Familierecht specialisten