Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Harddrugs op festivals en evenementen: Wat zijn de regels?

30 augustus 2019

Voor festivalgangers was twee weken geleden het hoogtepunt van het festivaljaar: Lowlands. Het is een van de vele festivals en evenementen die Nederland rijk is. In oktober staat het grootste Nederlandse dance evenement, Amsterdam dance event (ADE) op de agenda. In Nederland kun je het hele jaar door naar allerlei festivals en evenementen.

Sommige bezoekers van festivals en evenementen kiezen ervoor om harddrugs mee te nemen. Recent publiceerde de Volkskrant hier een groot artikel over waaraan Ben Polman een bijdrage leverde. Je kunt het hier lezen. In deze blog geven we meer informatie over het bezit van harddrugs op festivals en evenementen in Nederland.

Hoeveel harddrugs is in Nederland strafbaar?

Het bezit van harddrugs is in Nederland strafbaar. Toch ‘gedoogt’ het Openbaar Ministerie een geringe hoeveelheid harddrugs voor eigen gebruik. Landelijk wordt iemand niet vervolgd voor 0,5 gram, 1 pil of 1 eenheid van 5 ml harddrugs (tenzij sprake is van dealerindicaties).

Lokaal kan de gedooggrens anders liggen. Voor veel festivalgangers maakt dat het verwarrend omdat het niet duidelijk is waar de gedooggrens ligt. Zo geldt in Amsterdam sinds 2015 het Amsterdams beleidskader dance events. Dit beleidskader is opgesteld voor Amsterdam Dance Event (ADE) maar geldt voor alle vergunninghoudende evenementen in Amsterdam.

Bij deze evenementen mag een bezoeker maximaal 5 pillen bij zich hebben. Als deze grens wordt overschreden dan dreigt strafvervolging. Een ander voorbeeld is het evement Dominator in het Brabantse Eersel. Daar geldt ook een gedooggrens van maximaal 5 pillen (volgens de piketadvocaat). Al is het mij met intensief speurwerk niet gelukt te achterhalen waar dit is vastgelegd (zo staat het bijvoorbeeld niet genoemd op de gemeentesite, in de beleidsregels voor evenementen of in de huisregels van het festival). Hoe moet een festivalganger dan weten waar de gedooggrens ligt?

Huisregels festivals en evenementen

Festivals en evenementen kunnen zelf afwijken van het (landelijke) beleid van het Openbaar Ministerie (bv. door het hanteren van een zero tolerance-beleid), maar daarmee verandert de grens voor vervolging niet. Een festival of evenement met een strengere huisregels kan besluiten een bezoeker te verwijderen van het terrein, maar strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie zal dan niet plaatsvinden.

Ook huisregels van festivals en evenementen kunnen tegenstrijdig zijn of verwarring veroorzaken. Zo vermeldt Lowlands op de website dat justitie 5 gram softdrugs gedoogt. Dat is onvolledig, justitie gedoogt namelijk ook een geringe hoeveelheid harddrugs (0,5 gram, 1 pil of 1 eenheid van 5 ml). Volgens de website van Lowlands wordt 5 gram softdrugs op het terrein toegestaan, maar in de algemene voorwaarden van Lowlands staat dat álle drugs verboden is (zelfs 5 gram softdrugs).

Tips, waar moet je op letten?

Het is belangrijk dat je goed voorbereid naar een festival of evenement gaat. Lees daarom voorafgaand aan het festival of evenement de huisregels op de website. Daar staat vaak ook het drugsbeleid vermeld en de procedure als drugs wordt aangetroffen.

Het is beter om geen drugs te gebruiken, omdat hier gezondheidsrisico’s aan zitten. Als je toch drugs meeneemt blijf dan onder de landelijke gedooghoeveelheid (0,5 gram, 1 pil of 1 eenheid van 5 ml).

Wanneer je met meer dan de gedooghoeveelheid drugs wordt aangehouden adviseer ik altijd te vragen naar een gespecialiseerd strafrechtadvocaat. Deze advocaat kan je van juridisch advies voorzien, bijvoorbeeld welke procedure je gaat doorlopen of welke gevolgen de aanhouding voor het krijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan hebben. Deze bijstand van een advocaat kort na de aanhouding is altijd gratis.

Afsluiter

Het gebruik van harddrugs is niet zonder (strafrechtelijke) risico’s. Als een bezoeker van een festival of evenement over de gedooggrens gaat bestaat het risico op strafrechtelijke vervolging met alle gevolgen van dien. Bereid een bezoek aan een festival of evenement dan ook goed voor en laat je altijd gratis adviseren door een gespecialiseerd strafrechtadvocaat als dat nodig is.

Neem gerust contact met ons op als u hierover vragen heeft.

Recente berichten

  • Rijbewijs ingevorderd? Snel handelen loont! | Cleerdin & Hamer Advocaten
</