Duitse wetgeving omtrent het bezit en het telen van cannabis gewijzigd | Cleerdin & Hamer Advocaten

Duitse wetgeving omtrent het bezit en het telen van cannabis gewijzigd

3 april 2024

Op 1 april 2024 is de Duitse wetgeving omtrent het bezit en het telen van cannabis gewijzigd. In tegenstelling tot in Nederland is vanaf deze week niet alleen het bezit maar ook de teelt gelegaliseerd in Duitsland. De Duitse Minister van Volksgezondheid heeft Nederland naar eigen zeggen als voorbeeld genomen van hoe het niet moet.

Volwassen inwoners van Duitsland mogen in het openbaar 25 gram cannabis bij zich hebben en binnenshuis geldt een maximaal toegestane hoeveelheid van 50 gram en maximaal drie planten. Bezit (en gebruik) blijft voor minderjarigen verboden, net als voor personen die geen inwoner van Duitsland zijn. Anders dan in Nederland wordt de cannabis niet verkocht in coffeeshops maar in niet-commerciële cannabisclubs, die overigens hun eigen waar kweken. Deze cannabis wordt onderworpen aan strikte kwaliteitscontrole.

Het roken van wiet en hasj door volwassenen is toegestaan maar niet overal: gebruik op minder dan 100 meter van scholen, speeltuinen en sportlocaties is niet toegestaan. Ook mag niet worden geblowd in de directe nabijheid van minderjarigen.

Overschrijding van de toegestane hoeveelheid met 5 gram (in het openbaar) of 10 gram (thuis) wordt in beginsel administratief afgedaan. Bij grotere overschrijdingen kunnen gevangenisstraffen tot 3 jaar of een geldboete worden opgelegd. Het dealen van cannabis blijft strafbaar en de maximale gevangenisstraf voor het dealen aan minderjarigen wordt zelfs verhoogd naar twee jaar.

Het is denkbaar dat mensen in het verleden strafrechtelijk zijn vervolgd terwijl zij onder de gewijzigde wet niet strafbaar zijn. Personen die zijn veroordeeld wegens het bezit of eigen teelt van maximaal 25 gram of maximaal drie planten kunnen verzoeken om gratie. Lopende strafrechtelijke onderzoeken naar deze feiten worden beëindigd.

Als u vragen hebt over de wetswijziging, een reeds afgedane strafzaak of lopende vervolging in verband met het bezit van of de handel in cannabis, neem dan gerust contact met ons op!

Recente berichten

  • Bank is verplicht klantrelatie met coffeeshopeigenaar te herstellen en zakelijke rekening aan te bieden | Cleerdin & Hamer.jpg