“Ondersteuning en rust bieden is essentieel in een periode die emotioneel en moeilijk kan zijn.”
Advocaat
Jolene Groenestijn
Sinds 2019 ben ik werkzaam als advocaat binnen het personen- en familierecht.
In 2024 ben ik aspirant-lid geworden van de vFAS (Vereniging van Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) en volg ik de driejarige specialisatieopleiding tot advocaat-scheidingsmediator.
Naast dat ik met veel plezier als advocaat werk ben ik ook docent aan de Universiteit van Amsterdam. In de bachelor Rechtsgeleerdheid verzorg ik een deel van het onderwijs in het eerstejaars vak Personen- en familierecht. De nieuwsgierigheid en kritische vragen van rechtenstudenten zijn niet alleen leuk, ze zorgen er ook voor dat mijn kennis altijd up to date moet zijn. Dat komt mijn werk als advocaat weer ten goede. Het is als advocaat belangrijk om kennis goed bij te houden. In het personen- en familierecht zijn er namelijk altijd ontwikkelingen en is er regelmatig nieuwe wetgeving.
Verder ben ik als bestuurslid verbonden aan de Gooische Advocaten Vereniging. Deze vereniging is opgericht voor advocaten die in het Gooi werken of woonachtig zijn. Met het bestuur van de vereniging organiseer ik met regelmaat bijeenkomsten, lezingen en cursussen.
Als familierechtadvocaat vind ik het belangrijk om de belangen van mijn cliënten te behartigen zonder dat daarbij het welzijn van de andere betrokken partijen uit het oog wordt verloren. Met name wanneer er kinderen betrokken zijn is het zo ontzettend belangrijk dat er vooraf en anders achteraf goede afspraken gemaakt worden. Bij voorkeur maak ik met alle betrokken partijen in onderling overleg werkbare afspraken. Het lukt echter niet altijd om er in onderling overleg uit te komen, dan staat de gang naar de rechter altijd nog open. In beide gevallen sta ik je graag bij.
Als advocaat behandel ik verschillende soort zaken binnen het personen- en familierecht. Mijn interesse ligt met name in de zaken waarin kinderen betrokken zijn. Je kunt daarbij denken aan afstammingszaken zoals erkenningen, de vaststelling of juist de ontkenning van het juridische ouderschap, maar ook zaken zoals gezagskwesties, alimentatie en omgang. Daarnaast focus ik mij op donorzaken en op zaken binnen het Nederlandse naamrecht.
In veel zaken doet de situatie zich voor dat er achteraf, meestal na het verbreken van de relatie of ver daarna, discussie ontstaat tussen ouders. Er zijn ook zaken waarbij het gaat om (een) aanstaande ouder(s) die juist vooraf afspraken moeten maken. Bijvoorbeeld wanneer er een donor bij betrokken is. Sinds 2023 ben ik aangesloten bij een samenwerkingsverband met stichting FIOM en het expertisecentrum interlandelijke adoptie (INEA). Met dit samenwerkingsverband wordt veel kennis en expertise op het gebied van donorschap en adoptie met elkaar gedeeld en gebundeld.
De periode van het aanstaande ouderschap is vaak ontzettend mooi en vreugdevol. Je zit er misschien niet op te wachten, maar in diezelfde periode is het ook heel belangrijk om het ouderschap van tevoren goed in kaart te brengen en de wensen en verwachtingen met elkaar af te stemmen. Bij het tot stand brengen van een donorovereenkomst bespreek ik uitgebreid op welke manier jullie dit donorschap willen invullen. Belangrijk is daarbij dat gekeken wordt naar alle levensfases: Wat als het kindje er is? Wat als het kind ouder wordt en vragen gaat stellen? Of wat als de situatie van (een van) beide partijen verandert? Ik kan jullie hierin adviseren, begeleiden en samen met jullie een op maat gemaakte overeenkomst opstellen.
Daarnaast heb ik veel kennis over het Nederlandse naamrecht. De ontwikkelingen op het gebied van het Nederlandse naamrecht volg ik nauw. In 2021 schreef ik al een artikel over de ontwikkelingen op het gebied van het toenmalige wetsvoorstel dubbele achternaam. Meer recent schreef ik samen met hoogleraar prof. Mr. E.C.C. Punselie een wetenschappelijk artikel over specifiek de naamswijzigingen van minderjarigen. Beide artikelen zijn te lezen op mijn pagina onder publicaties. Het uitgangspunt van het Nederlandse naamrecht is dat iemand zijn hele leven dezelfde naam houdt. Hoewel dat het uitgangspunt is, zijn er situaties waarin een voor- of achternaam gewijzigd wordt. Soms is dat omdat iemand er vrijwillig voor kiest en bijvoorbeeld via Dienst Justis of de rechtbank een verzoek indient voor de wijziging van de voor- en/of achternaam. Soms is het echter ook zo dat iemand zijn of haar naam wijzigt door hoe het Nederlandse naamrecht in elkaar zit terwijl de persoon in kwestie dit helemaal niet wil. Ongeacht wat de situatie is, ik kan je adviseren en bijstaan.