Vrijspraak voor grote drugssmokkelzaak via Schiphol | Cleerdin & Hamer Advocaten

Vrijspraak voor grote drugssmokkelzaak via Schiphol

22 december 2022

Op 20 december 2022 heeft de Rechtbank Noord-Holland in een strafzaak tegen 20 verdachten celstraffen opgelegd van 20 tot 92 maanden voor het smokkelen van drugs via Schiphol. Tegen de cliënt van advocaat Rachel Bruinen is door het openbaar ministerie een gevangenisstraf van 5 jaar geëist voor zijn vermeende betrokkenheid bij de invoer van harddrugs. De zittingen en het pleidooi vond plaats in september 2022.

Vrijspraak volgt na onvoldoende bewijs

De rechtbank heeft deze cliënt vandaag vrijgesproken. Een voldoende concreet verband tussen de afgeluisterde telefoongesprekken van cliënt en de in beslag genomen tas met harddrugs ontbreekt volgens de rechtbank. De gesprekken die zijn gevoerd en die zijn afgeluisterd zijn van algemene aard, waardoor niet met zekerheid is vast te stellen waar die gesprekken over gaan. Daardoor blijft de mogelijkheid bestaan dat de gesprekken over iets anders gingen dan over drugs, zoals cliënt dat heeft verklaard. Daarnaast geeft de rechtbank aan dat zelfs als kon worden vastgesteld dat die gesprekken over drugs zouden gaan, dat daaruit dan alsnog niet worden afgeleid dat cliënt dat ook daadwerkelijk wist. Zijn opzet bij de invoer ontbreekt daardoor.

Tot datzelfde oordeel komt de rechtbank voor de vermeende voorbereidings- en/of bevorderingshandelingen. Ook daarvoor geldt dat de rechtbank van oordeel is dat niet kan worden vastgesteld dat cliënt opzet heeft gehad op het voorbereiden en/of bevorderen van de invoer van harddrugs. Voor cliënt komt hiermee een einde aan een omvangrijk en langlopend onderzoek met veel zittingsdagen.

Recente berichten