Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Vrijspraak grootschalig cocaïnetransport na eis van 9 jaar

12 januari 2017

Op 26 september 2016 sprak de Rechtbank Rotterdam vrij van de opzettelijke invoer van ruim 1100 kilo cocaïne in bananendozen en de voorbereiding van dit transport. De verdachte werd bijgestaan door mr. Desiree de Jonge.

Het Openbaar Ministerie was ervan overtuigd dat het de verdachte niet te doen was om de bananen, maar om de cocaïne en eiste 9 jaar gevangenisstraf. Een bizar hoge eis, maar nog veel vreemder waren de uitgebreide verklaringen die de verdachte aflegde. Hij zou als speciale agent deel uit hebben gemaakt van een operatie van de inlichtingendiensten die juist onderzoek deden naar de organisatie van cocaïnetransporten.

Hij was ervan overtuigd dat de cocaïne zou worden onderschept. Slechts enkele dagen na de binnenkomst van het transport in Vlissingen, werd de verdachte in verwarde toestand aangetroffen op straat en naar een psychiatrische kliniek overgebracht. Daar deed hij wel uitspraken over de cocaïne, maar hij bleek in een psychose terecht te zijn gekomen. De rechtbank kon dan ook niet bewijzen dat de verdachte wist dat met de bananen een enorme hoeveelheid cocaïne mee zou komen en sprak hem vrij: (ECLI:NL:RBAMS:2016:168)

Desiree de Jonge | Cleerdin & Hamer Advocaten

Recente berichten