Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Robert Malewicz over zijn oproep tot piketstaking

23 oktober 2019

Mr. van de week Robert Malewicz riep eind september strafrechtadvocaten op om de eerste twee weken van januari 2020 geen piketdienst te doen. Malewicz is sinds 2002 advocaat bij Cleerdin & Hamer Advocaten in Amsterdam, waar hij sinds 2011 partner is.

Hij treedt regelmatig op in complexe strafzaken, waaronder de zaak-Vandros, waarin hij met collega Sander Janssen de verdediging van Willem Holleeder op zich nam.

Wat hoopt u met uw oproep tot piketstaking precies te bereiken?

Na jarenlange bezuinigingen op de sociale advocatuur en na weer een Prinsjesdag met nul euro extra voor de sociale advocatuur was voor mij de maat vol. Ik heb een oproep gedaan om de eerste twee weken van januari 2020 als verhinderdatum op te geven. Daarmee wilde ik laten zien hoe de rechtspleging in Nederland er uit gaat zien als er geen sociale advocatuur meer is. Geen advocaten meer bij verhoren op het politiebureau, geen advocaten bij de voorgeleiding, de raadkamers en de zittingen. Dan loopt het helemaal vast.

Advocaten in het hele land en ook de NOvA lieten weten de actie te ondersteunen. Bent u tevreden met de reacties?

De massale steun geeft aan dat het gevoel dat ik had breed leeft. Maar het gaat uiteindelijk om het resultaat. Als dat er is ben ik tevreden.

Wat betekent het voor u dat in januari veel mensen, ook minderjarigen, een halve maand juridische steun moeten missen?

Dat was natuurlijk een duivels dilemma. Wij staan als advocaten voor de rechten van onze cliënten. Maar als we na jaren van praten en wachten op de plannen en experimenten van minister Sander Dekker niets doen, dan is de sociale advocatuur straks finaal afgebroken. Dat is nog veel erger.

De zaak-Holleeder, een toevoegingszaak, was geen vetpot, zo schreven de media. Het dossier bestaat uit honderden ordners en duizenden digitale bestanden. U en uw collega Janssen hebben er dag en nacht aan gezeten. Hoeveel heeft u er van de overheid voor gekregen?

De zaak Holleeder is uniek, die is op geen enkele manier maatgevend voor de zaken waar strafrechtadvocaten zich dagelijks mee bezighouden. Overigens wordt ook in de zaak Holleeder veel tijd niet vergoed.

Heeft u vanwege de hoogte van de vergoeding wel eens overwogen een zaak, bijvoorbeeld die van Holleeder, niet aan te nemen?

Bij Holleeder speelde dit niet. Maar er zijn tal van zaken die ik niet meer inneem omdat de vergoedingen simpelweg te laag zijn. Je werkt dan gratis. En dat is niet vol te houden.

Stel dat minister Dekker (Rechtsbescherming) ook na de staking de hand op de knip houdt. Komt u dan met een nieuwe oproep?

Eén ding is nu al zeker: de actie zal dan worden uitgebreid. Die keuze is ook niet moeilijk. Als we niets doen is het sowieso einde verhaal, daarom is de actiebereidheid ook enorm groot.

Wat zou uw boodschap aan strafrechtstudenten zijn, gelet op het huidige kabinetsbeleid rond de herziening van het stelsel voor rechtsbijstand en de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum?

Toen ik het verzoek kreeg voor deze rubriek aarzelde ik. Voor mij is er dit jaar maar één Mr. van de Week en dat is Derk Wiersum. Maar in zijn geest zou mijn advies zijn om juist nu gewoon te doen waar je hart en interesse liggen. Als dat de strafrechtadvocatuur is zou ik dat vooral gaan doen. De rechtsstaat kan de steun van jonge talentvolle en bevlogen advocaten goed gebruiken.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Dat zijn er meer, maar het samen opbouwen en werken in de sectie Internationaal strafrecht en de samenwerking met vriend en collega Sander Jansen in de zaken Passage en Vandros (Holleeder) zijn zeker hoogtepunten.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Vooral de te vroeg overleden Gerard Hamer, naamgever van ons kantoor. Hij wist veel, ging voor zijn cliënten door het vuur en was enorm gedreven en creatief. Fascinerende persoonlijkheid ook.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?

Ach, zo spannend is het niet, en zou het dat wel zijn, dan vind ik het wel prima dat het niet bij het grote publiek bekend is.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?

Van mijn cliënten hoor ik altijd dat ze bij voorkeur alleen op cel zitten. En als ik toch moet kiezen, dan een muzikant. Amy Winehouse, Mick Jagger of Freddy Mercury.

Recente berichten