Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Rijden onder invloed van xtc is niet per definitie levensgevaarlijk

2 augustus 2019

Rijden onder invloed van xtc is niet per definitie levensgevaarlijk en ook niet per definitie verboden. De gedachte dat je helemaal geen xtc mag gebruiken voordat je in de auto of op de motor, scooter of brommer stapt, is onjuist. Zo ver wilde de wetgever niet gaan. Het wordt pas link en is wel verboden boven een specifieke grenswaarde. Die waarde is in de wet bepaald.

Waarom mag je 16 uur na het nuttigen van één biertje een auto besturen? Omdat die stof “de rijvaardigheid dan niet meer zodanig kan verminderen dat je niet meer tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht”, zo heeft de wetgever uitgelegd. Exact hetzelfde geldt voor het nuttigen van één xtc-pil. Daarom is de grenswaarde bepaald. Onder die waarde mag je achter het stuur stappen, daarboven niet.
En nu de belangrijkste vraag: “Hoe weet een xtc-gebruiker nu hoe lang hij minimaal moet wachten totdat de hoeveelheid xtc (mdma) in zijn bloed onder de grenswaarde ligt?” In het algemeen wordt aangeraden minimaal 16 uur te wachten na inname van één pil en minimaal 19 uur na inname van meer pillen. Met het oog op de veiligheid van andere verkeersdeelnemers en die van xtc-gebruikers zelf is het verstandig een nog ruimere marge aan te houden.

De politie controleert op drugsgebruik door middel van een speekseltester. De tester kan minimale hoeveelheden mdma meten. Wacht je bijvoorbeeld 60 uur na inname van één pil, dan mag je aan het verkeer deelnemen, maar kan de gebruiker dus wel positief testen op mdma. Dat is vervelend, want dan moet je mee naar het politiebureau.

Op het bureau wordt door een arts bloed bij je afgenomen. Dat bloed wordt opgestuurd naar een laboratorium. Pas na een aantal weken komt dan het definitieve oordeel: er werd wel mdma in het bloed aangetroffen, maar in zo een kleine hoeveelheid dat je wel mocht rijden. Je wordt dan niet vervolgd en bent van de zaak af.

Rijden onder invloed van xtc boven de grenswaarde is verboden. Bovendien, veroorzaak je dan een ernstig ongeval, dan wordt de (gevangenis)straf in beginsel verdubbeld.

Dhr. mr. R. van Leusden, advocaat verkeersstrafrecht

Recente berichten