Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Ouders militairen doen aangifte tegen defensie

16 april 2018

Volgens de nabestaanden heeft Defensie in strijd gehandeld met de dienstvoorschriften voor de aankoop en ook opslag van munitie.

De ouders van de twee militairen die in 2016 omkwamen bij een mortierongeluk in Mali, doen aangifte tegen het ministerie van Defensie wegens dood door schuld. De aangifte is tevens gericht tegen de Defensiemedewerkers. Welke direct verantwoordelijk zijn voor het ongeluk destijds. De nabestaanden willen dat de verantwoordelijke ambtenaren worden opgespoord en vervolgens berecht.

Rapport van de onderzoeksraad

De twee militairen kwamen om tijdens een oefening. En een derde militair raakte ernstig gewond. Uit een rapport van de Onderzoeksraad bleek dat Defensie nalatig was geweest. Defensieminister Jeanine Hennis en ook de commandant der strijdkrachten, Tom Middendorp, stapten op naar aanleiding van het rapport.

Ontplofte granaat met zwakke plekken

De in 2006 aangeschafte granaten bleken slecht verpakt in een depot te hebben gestaan. Zelfs voordat ze meegingen naar Mali waarschuwde een munitietechnicus de voorraad niet te gebruiken. Toch werd de munitie op geen enkel moment gecontroleerd. Uiteindelijk bleek dat de ontplofte granaat zwakke plekken had waardoor vervolgens vocht het onstekingsmechanisme had aangetast.

Frezia Aarts

In eerste instantie kregen de ouders van de militairen te horen dat de dood van hun zoons een bedrijfsongeval was. Door een productiefout zou het explosief per ongeluk op scherp hebben gestaan. Dat vervolgens bleek dat het ongeluk te voorkomen was geweest, is onverteerbaar, zeggen de nabestaanden. Dat Defensie verantwoordelijkheid voor de dood van de twee militairen erkent, is voor hen niet genoeg. Ze willen dat alle betrokkenen, die een doorslaggevende rol speelden bij de aanschaf, opslag en het gebruik van de falende granaten, berecht worden. Frezia Aarts, advocaat bij Cleerdin & Hamer Advocaten, reageert in RTL nieuws.

Recente berichten