Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Onterecht in voorlopige hechtenis

7 juli 2017

Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor verdachten die onterecht vast hebben gezeten.

Deze slachtoffers van valse beschuldigingen en onterecht voorarrest kampen vaak vele jaren later nog met de vergaande gevolgen van de strafzaak. In 2016 alleen al zijn meer dan 7.200 schadevergoedingsverzoeken wegens onterecht ondergane detentie ingediend, waarvan maar liefst ruim 6.200 verzoeken zijn toegekend voor een totaalbedrag van €8,7 miljoen.

Patrick van der Meij, partner en strafrechtadvocaat op onze Amsterdamse vestiging, heeft al verschillende bijdragen geleverd aan de voortdurende discussie over het kunnen voorkomen en beperken van dit leed. Op zaterdag 1 juli 2017 stond hij in het Volkskrant Magazine en op donderdag 6 juli 2017 was hij te gast bij het programma Hollandse Zaken.

Dat het probleem groot is, ervaart Van der Meij in zijn eigen praktijk. “Jaarlijks heb ik meer dan 30 zaken waarin mensen in voorarrest zitten en uiteindelijk een vrijspraak of een sepot volgt. Je kunt de rekensom hoeveel soortgelijke kwesties spelen op een advocatenkantoor met 25 strafrechtadvocaten, gemakkelijk maken. De schade voor deze slachtoffers is enorm.”

Hollandse zaken

Uitzending op 6 juli 2017 op NPO

Hollandse Zaken Patrick van der Meij | Cleerdin & Hamer Advocaten

Volkskrant Magazine

Naar artikel

Recente berichten