Brand in winkelpand in Almere | Cleerdin & Hamer Advocaten

Brand in winkelpand in Almere

23 maart 2021

Deze week heeft er in de Aldi in Almere Stad een flinke brand gewoekerd. Ook de bovenliggende Action heeft schade en bovenliggende woningen moesten worden ontruimd.

Omroep Flevoland berichtte kort daarna dat er een man uit Almere werd aangehouden. De politie zou onderzoeken of hij een rol heeft gespeeld bij het uitbreken van de brand.

Hoe zit dat eigenlijk, brandstichting?

In het Wetboek van Strafrecht wordt onderscheid gemaakt tussen opzettelijke brandstichting (artikel 157) en brandstichting door schuld (artikel 158). Bij opzettelijke brandstichting kan gedacht worden als vorm van vernieling, maar ook aan brandstichting in verband met een fascinatie voor vuur (pyromanie), of brandstichting om iemand te bedreigen of zelfs om het leven te brengen. Andere variaties zijn uiteraard ook mogelijk.

Brandstichting kan echter ook onopzettelijk gebeuren, maar wel door schuld. Te denken valt aan het laten ontstaan van kortsluiting als gevolg van een hennepkwekerij, of een explosie als gevolg van het niet in acht nemen van (milieu)voorschriften.

Brandstichting is door de wetgever aangemerkt als een ernstig misdrijf

Zeker in geval van opzettelijke brandstichting kunnen er (zeer) hoge straffen worden geëist en opgelegd. Voor opzettelijke brandstichting geldt een maximale straf van 12 jaar gevangenisstraf. Als iemand in levensgevaar is gebracht, wordt dit 15 jaar. Indien iemand overlijdt, kan zelfs een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd.

Mocht u verdacht worden van brandstichting, of juist slachtoffer daarvan zijn, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten.

Onze strafrechtadvocaten kunnen u onder andere bijstand verlenen bij:

  • Het politieverhoor;
  • De zitting bij de rechtbank;

Onze letselschade- of slachtofferadvocaten kunnen u bijstand verlenen bij:

  • Het opstellen van een vordering tot vergoeding van schade.

Recente berichten