Wensouder(s) | Cleerdin & Hamer Advocaten

Wensouder(s)

5 december 2022

Door: Glenda Raap

De tijd dat het traditionele gezin de norm was, ligt al enige tijd achter ons. Steeds meer gezinnen zijn op een andere wijze samengesteld of komen op een andere manier tot stand. Daardoor zijn er ook andere (juridische) kwesties waar je rekening mee moet houden.
Ben je/zijn jullie wensouder(s), dan komt er een hoop op je af en moet je veel beslissingen nemen. Op welke manier wil je bijvoorbeeld jouw/jullie kinderwens vervullen, met een bekende of een onbekende donor. En als je voor een bekende donor kiest, wat moet er dan allemaal geregeld en vastgelegd worden.

Goede afspraken maken en vastleggen

Het is belangrijk om voordat je met zo’n levens veranderend traject start goed met elkaar in gesprek gaat over hoe je invulling wilt gaan geven aan het ouderschap, en of je daar dezelfde wensen in en verwachtingen over hebt. Wij zien in onze praktijk regelmatig dat mensen te overhaast, met een – het komt wel goed – mindset, vanaf een roze wolk zo’n traject ingaan. Om dan na de geboorte van het kindje te constateren dat je eigenlijk helemaal niet zo op één lijn zat als dat je dacht. Of te ontdekken dat ouderschap op papier – als een kindje nog niet geboren is – heel anders is dan ouderschap na de geboorte van een kind.

Donorovereenkomst of ouderschapsovereenkomst

Ben je in een vergevorderd stadium van een donor-traject, neem dat altijd contact op met een deskundige, om je/jullie bij het vervolgtraject te begeleiden. De afspraken die je in dat traject met elkaar maakt, worden dan vervolgens goed vastgelegd in een donorovereenkomst of ouderschapsovereenkomst. Dat geeft rust en duidelijkheid en voorkomt dat je tijdens of na de donatie minder snel voor vervelende verrassingen komt te staan. Deze afspraken zijn niet alleen in geval van twee, of drie ouders van belang, maar juist ook als er meer betrokkenen zijn. Als jullie bijvoorbeeld als lesbisch stel samen met een homostel een regenbooggezin willen starten, dan zijn er vier ouders voor het kindje. En dus ook vier visies op ouderschap. Met een overeenkomst waarin de afspraken goed zijn vastgesteld, is voor alle betrokkenen duidelijk wat de wederzijdse wensen en verwachtingen zijn geweest, die tot de gemaakte afspraken hebben geleid, en heb je ook meer beeld bij alle bijkomende zaken waar je aan moet denken, zoals erkenning, de achternaam, het ouderlijk gezag, omgangsregelingen, erfrechtelijke gevolgen en alimentatie.

Wij kunnen je/jullie begeleiden bij het opstellen van een donorovereenkomst/ ouderschapsovereenkomst. Neem gerust contact op met mr. Floor Rost Onnes of mr. Glenda Raap voor meer informatie.

Recente berichten

Strafrecht

Familierecht

Civiel recht

Bestuursrecht