Vervangende toestemming voor de voorjaarsvakantie en alle toekomstige vakanties?
2 februari 2022
Door: Hilde Nobel
De voorjaarsvakantie staat voor de deur en jij hebt met de kinderen een leuke wintersportreis geboekt. Maar jouw ex gooit roet in het eten en geeft geen toestemming voor deze vakantie. Als je toch gaat, dan maak je je in beginsel schuldig aan een strafbaar feit. Als er namelijk sprake is van gezamenlijk gezag dan moeten beide ouders instemmen met een vakantie naar het buitenland. Via de website van Rijksoverheid kunt u het toestemmingsformulier downloaden.
Dit toestemmingsformulier moet u meenemen op reis. Dit geldt zowel tijdens als na het eindigen van de relatie. Als jullie als ouders nog samen zijn, levert dit meestal geen problemen op, maar als je uit elkaar bent dan kan de andere ouder jouw plannen belemmeren.
Vooraf toestemming vragen
Je moet dus vooraf toestemming vragen! Krijg je geen toestemming en ga je toch, dan onttrek je de kinderen aan het gezag van de andere ouder en dat is (internationale) kinderontvoering.
Wil je de vakantie wel door laten gaan dan zal je, als jouw ex-partner die toestemming weigert te geven, vervangende toestemming moeten vragen aan de rechter. In onze praktijk zien we dat ex-partners die een vakantie weigeren dit vaak meerdere keren doen. De eerste keer denk je misschien nog: laat die vakantie dan maar zitten, maar na een aantal weigeringen wil je toch weg met de kinderen! Helaas kan jouw ex je het leven aardig zuur maken, want voor elke vakantie dient apart toestemming te worden gevraagd.
In één keer toestemming voor alle toekomstige vakanties
Onlangs heeft het hof ‘s-Hertogenbosch zich uitgelaten over de vraag of er in één keer toestemming kan worden gegeven voor alle toekomstige vakanties. In die zaak stelde de vader zich op het standpunt dat de moeder iedere vakantie tegenhield. De vader wilde daarom vastgelegd zien dat hij met zijn kind binnen de Europese Unie op vakantie mag gaan.
Het hof overweegt dat de vader eerst concreet dient aan te geven waar hij naartoe gaat en dat de vader ook boekingsgegevens moet laten zien. Van de moeder kan geen ‘blanco toestemming’ worden verwacht. Het hof wijst dit verzoek dan ook af. Volgens het hof is er geen juridische grondslag voor een ‘blanco toestemming’ en is het verzoek te algemeen geformuleerd.
Doorlopende en onbeperkte toestemming
Kortom, volgens het hof is er geen juridische grond om toestemming te geven voor een doorlopende en onbeperkte toestemming om met kinderen op vakantie te gaan binnen de Schengenzone.
Dit betekent dat er dus steeds opnieuw toestemming nodig is als de andere ouder niet instemt met de vakantie. Belangrijk voor het verkrijgen van vervangende toestemming is dat je duidelijk kunt aangeven voor welke vakantie je toestemming vraagt. De bestemming maar ook de tijdsperiode dient voldoende duidelijk te zijn.
Wilt u meer weten over vervangende toestemming om met de kinderen op vakantie te gaan? Leest u dan ook de blog van mijn collega Glenda Raap: Ik ga op vakantie en ik neem mee…
Weigering toestemming geplande vakantie
Weigert jouw ex toestemming voor je geplande vakantie te geven, neem dan contact op met een van onze familierechtadvocaten. Wij kunnen de rechter vragen vervangende toestemming te geven voor de vakantie waardoor toestemming van je ex niet meer nodig is. Houd er wel rekening mee dat zo’n procedure enkele weken kan duren dus neem vooral snel contact met ons op.