Geslaagd beroep op extensief noodweerexces steekpartij Amsterdam | Cleerdin & Hamer Advocaten

Geslaagd beroep op extensief noodweerexces steekpartij Amsterdam

23 maart 2021

De rechtbank Amsterdam heeft op 25 februari jl. een cliënt van ons kantoor ontslagen van alle rechtsvervolging wegens een geslaagd beroep op extensief noodweerexces.

Poging tot doodslag

De man werd verdacht van een poging tot doodslag omdat hij na een uit de hand gelopen feestje iemand had gestoken in het bovenlichaam. Nadat twee andere ‘feestgangers’ het met elkaar aan de stok kregen kwam de man ertussen om een einde te maken aan de vechtpartij. Vervolgens keerden de feestgangers zich tegen hem en werd hij flink mishandeld.

Het ingewikkelde van deze casus was dat er een einde kwam aan deze aanval omdat weer anderen aanwezigen er tussen kwamen en de situatie wisten te beëindigen. Vervolgens is de man naar de keuken gelopen, heeft een mes gepakt en heeft kort daarna een van de mannen die hem eerder aanviel gestoken.

Hevige gemoedsweging

De rechtbank oordeelt desalniettemin dat het aannemelijk is dat er bij de man sprake is geweest van een hevige gemoedsweging die is ontstaan door de aanval van de ‘feestgangers’. De rechtbank vindt het aannemelijk dat hij in paniek was en vreesde voor zijn leven, o.a. omdat hij geen lucht meer kreeg en hard is geslagen door de mannen. De man moest later op het politiebureau overgeven, kon niet meer op zijn benen staan waardoor er vermoedelijk sprake was van een hersenschudding. Gelet op de letsels in de hals en zijn verklaring daarover vindt de rechtbank het aannemelijk dat de mannen hem zo hard bij de keel hebben vasthouden dat hij daardoor geen lucht kreeg. Daarnaast zat hij onder de bloeduitstortingen en is hij zelfs in zijn bovenarm gebeten.

Post Traumatische Stress Stoornis

De gemoedsbeweging lijkt te hebben bestaan uit angst, paniek en wellicht boosheid. Deze hevige gemoedsbeweging is bovendien ook verklaarbaar uit het belaste verleden van de man. De man groeide namelijk tijdens zijn jeugd op met veel geweld en bleek een Post Traumatische Stress Stoornis te hebben die volgens een deskundige van invloed is geweest op zijn handelen.

Geslaagd beroep op noodweerexces

Ondanks dat de noodzaak om zichzelf te verdedigen voorbij was komt hem daardoor toch een geslaagd beroep toe op noodweerexces. Juristen noemen dit ook wel extensief noodweerexces. De rechtbank oordeelt om die reden dat de man weliswaar de grenzen van het noodzakelijke heeft overschreden bij zijn verdediging, maar dat het in dit geval verontschuldigbaar is geweest waardoor hij niet strafbaar is. Om die reden heeft de rechtbank hem ontslagen van alle rechtsvolging.

Tegen de man werd 24 maanden gevangenisstraf geëist waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Hij werd bijgestaan door Paul Verweijen. U kunt het vonnis hier lezen.

Recente berichten