Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Coronabesmetting creëert onrust in gevangenis

6 mei 2020

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming keurt het gebruik van meerpersoonscellen tijdens corona af. Wij zijn blij dit te vernemen. De onrust onder gedetineerden is in ons land groot sinds de coronauitbraak. Vooral bij gedetineerden die samen op één cel zitten. Ze zijn bang dat ze makkelijker en sneller besmet kunnen raken omdat ze in de cellen niet de geadviseerde anderhalve meter afstand kunnen houden.

Een gedetineerde, die samen met een medegedetineerde één cel deelde, kreeg onlangs een plek voor zichzelf. Hij diende met succes een klacht in nadat het coronavirus was vastgesteld bij een medewerker van de gevangenis.

Schending van de zorgplicht

We hopen dat er nu iets aan de situatie verandert en er ook in de toekomst geen nieuwe gevangenen meer bij elkaar worden geplaatst. ,,Tot nog toe vond de RSJ het geen schending van de zorgplicht, maar nu dus wel. Daar ben ik blij om. Het hele land moet aan social distancing doen, dus dan moet je ook gedetineerden niet aan extra gezondheidsrisico’s blootstellen’’, aldus onze collega Rachel Bruinen, die al eerder namens meerdere gedetineerden protesteerde tegen het gebruik van de meerpersoonscellen.

Lees het artikel over dit onderwerp: Algemeen Dagblad, 30 april 2020

Recente berichten

Strafrecht

Familierecht

Civiel recht

Bestuursrecht