Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Advocaat focus je op cybercrime!

2 mei 2013

Toegenomen aandacht van overheid en OM vraagt om reactie van advocaten, aldus strafrechtadvocaat Robert Malewicz (Cleerdin &Hamer in Amsterdam).

‘Het aanpakken van cybercrime is bezig steeds hogere prioriteit te krijgen bij de overheid en het OM. Je ziet dat men bezig is met bijscholen. Bij de advocatuur zie ik weinig van dat soort ontwikkelingen.’ Dat zegt strafrechtadvocaat Robert Malewicz (Cleerdin & Hamer in Amsterdam), mede naar aanleiding van de recente aanvallen op de sites van grote Nederlandse banken en de Twitterberichten die Leiden een aantal dagen in de greep hielden.

Gevolgen zaak Robert M.

‘De overheid is bezig zichzelf op te tuigen. De kennis over ontsleutelen bijvoorbeeld is door de zaak Robert M. enorm toegenomen. En ze kunnen snel schakelen: De verdachte die met zijn Tweet voor ophef in Leiden zorgde, had men binnen no time te pakken.’ Om hem en vergelijkbare verdachten adequaat te kunnen bijstaan, moeten advocaten de achterliggende technieken goed begrijpen, aldus Malewicz. ‘Hoe wordt een pc gehackt? Hoe zit het met het aftappen van computergegevens? Er is ongetwijfeld een aantal advocaten die daar prima mee uit de voeten kan, maar er zijn zoveel verschillende en elkaar overlappende probleemgebieden. Computervredebreuk staat bijvoorbeeld al in het Wetboek van Strafrecht, maar voor bepaalde opsporingstechnieken moet die vertaalslag nog gemaakt worden. Wij strafrechtadvocaten moeten ons daarvan bewust zijn en zorgen dat we in dat proces een rol spelen.’

Zelf volgde Malewicz de cursus Cybercrime aan het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau; een training die hij iedereen zegt te kunnen aanraden. ‘ Cybercrime komt steeds vaker voor, dus je kan wachten op de intensivering van de opsporingsmethoden. En daar krijgen wij strafrechtadvocaten allemaal mee te maken.’

Bestrijding computercriminaliteit

Om te kunnen optreden tegen computercriminaliteit heeft minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, een wetsvoorstel voor advies naar verschillende instanties gestuurd. Bestaande wetgeving is volgens de minister verouderd. De minister wil politie en justitie de bevoegdheid geven op afstand onderzoek te doen in computers van criminelen en gegevens over te nemen of ontoegankelijk te maken. Hierbij gaat het om het ontoegankelijk maken van gegevens als kinderporno of opgeslagen e-mailberichten met informatie over misdrijven, maar ook om het aftappen van communicatie of observatie. Aan het uitoefenen van deze bevoegdheden moet een rechterlijke toetsing vooraf gaan.

Recente berichten

Strafrecht

Familierecht

Civiel recht

Bestuursrecht