De strafbeschikking
20 maart 2019
De zomer is in aantocht – let op de strafbeschikking!
De zomer is in aantocht. Dat betekent lekker weer, BBQ‘en in het park, een wijntje (of een paar) op het terras, met een sloep het water op of naar een festival. Maar met al deze zomerse activiteiten loopt u ook het risico om de wet te overtreden. Met een geopende fles wijn onderweg naar het park of een aanvaring met een andere boot op het water kunt u al in overtreding zijn.
Als u de wet overtreedt, loopt u het risico om een strafbeschikking te krijgen. In dit blog geef ik meer informatie over de strafbeschikking en de juridische mogelijkheden om iets tegen de strafbeschikking te doen.
Wat is een strafbeschikking?
Een strafbeschikking is een vorm van buitengerechtelijke afdoening van strafbare feiten waarbij het openbaar ministerie zelfstandig straffen kan opleggen aan verdachten, dus zonder dat daar een rechter aan te pas komt. Een strafbeschikking kan worden uitgevaardigd voor een overtreding of voor een misdrijf waarop maximaal 6 jaar staat. Door middel van een strafbeschikking kan aan een verdachte een taakstraf tot 180 uur of een geldboete worden opgelegd. Daarnaast kan de officier van justitie voorwerpen in beslag nemen en vernietigen, iemand de rijbevoegdheid ontzeggen tot maximaal 6 maanden of een verdachte verplichten een geldbedrag te betalen aan een slachtoffer.
Wat kun je tegen een strafbeschikking doen?
Als u het niet eens bent met een aan u opgelegde strafbeschikking, dan moet u binnen 14 dagen na ontvangst verzet aantekenen. Dit kunt u doen door in een brief kenbaar te maken dat u het niet eens bent met de strafbeschikking. U kunt echter ook een advocaat inschakelen om namens u dit verzet in te stellen. De advocaat kan dan ook gelijk informatie voor u opvragen over waarom aan u een strafbeschikking is uitgevaardigd.
Als u verzet instelt, zal de officier van justitie naar de strafbeschikking kijken. Hij kan dan besluiten de strafzaak (onder voorwaarden) te stoppen of aan u een oproep te sturen om toch voor de rechter te verschijnen. Tot aan de behandeling van de strafbeschikking bij de rechter kunt u nog besluiten het verzet weer in te trekken. In dat geval stemt u in met de strafbeschikking.
Verzet instellen
Als u geen verzet instelt, dan erkent u daarmee schuld. Dat betekent dat u een aantekening krijgt op uw strafblad. Dit kan bijvoorbeeld problemen opleveren bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Het is dan ook van belang dat u zich laat adviseren door een gespecialiseerd strafrechtadvocaat.
Wilt u weten of het indienen van verzet in uw situatie zinvol is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn gespecialiseerd in strafzaken en kunnen u daarom goed adviseren.