Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Met mijn kind op vakantie naar het buitenland. Heb ik toestemming van mijn ex nodig?

7 juni 2017

Gezag

Die vraag krijgen wij zeer regelmatig als de schoolvakanties dichterbij komen. Het antwoord op deze vraag is redelijk eenvoudig en hangt af van de vraag of je wel of niet gezamenlijk gezag hebt met de andere ouder.

Gezamenlijk gezag

Als jullie samen gezag hebben, heb je toestemming nodig van de andere ouder als je op vakantie gaat. Ook moet je de ander informeren over waar je verblijft en hoe lang je weg gaat. Heb je geen toestemming gevraagd en gekregen, dan maak je je in beginsel schuldig aan een strafbaar feit, namelijk onttrekking aan het gezag van de andere ouder en (internationale) kinderontvoering.
Als je toestemming gekregen hebt van de andere ouder, is het belangrijk dat je dit kunt aantonen. Hier kan namelijk op gecontroleerd worden bij de grens en op het vliegveld. Je kunt hiervoor samen met je ex bijgaand toestemmingsformulier gebruiken, opgesteld door het Centrum Internationale Kinderontvoering. Zorg ervoor dat je ook een kopie van het ID-bewijs van je ex mee neemt.

Geen gezamenlijk gezag

Wanneer er geen gezamenlijk gezag is, heb je geen toestemming nodig van de andere ouder. Wel is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je alleen het gezag hebt en dus geen toestemming nodig hebt. Je kunt dit aantonen aan de hand van de volgende uittreksels:
• Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop de oudergegevens
• Een uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van de moeder waarop de burgerlijk staat van de moeder vermeld is
• Een uittreksel uit het gezagsregister

Wanneer je alleen het gezag hebt gekregen na een beslissing van de rechter, dan moet je deze beschikking en/of een uittreksels uit het gezagsregister bij je hebben.

Vervangende toestemming vakantie

Kom je er nou niet uit met je ex en weigert deze toestemming te geven, dan kun je contact met een van onze familierechtadvocaten opnemen. Wij kunnen de rechter dan vragen vervangende toestemming te geven waardoor toestemming van je ex niet meer nodig is. Houd er wel rekening mee dat zo’n procedure enkele weken kan duren.

Vervangende toestemming reisdocument

Let er op dat een kind ook een eigen reisdocument nodig heeft en dat je voor de aanvraag of verlenging hiervan ook toestemming van je ex (met gezag) nodig hebt. Weigert je ex hieraan mee te werken, dan kun je ook hiervoor vervangende toestemming vragen bij de rechter

Recente berichten

Strafrecht

Familierecht

Civiel recht

Bestuursrecht