Strafzaak overleden fietser bij ernstig verkeersongeval Amsterdam West | Cleerdin & Hamer Advocaten

Strafzaak overleden fietser bij ernstig verkeersongeval Amsterdam West

14 april 2022

Op 13 april 2022 vond de strafzitting plaats n.a.v. het verkeersongeval op 20 september 2020 op het kruispunt van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam waarbij fietser Tessie Pessers om het leven kwam. Onze advocaat verkeersstrafrecht Rick van Leusden staat de vrachtwagenbestuurder bij. Hij betoogt onder meer dat het ongeval op de eerste plaats veel verdriet bij de nabestaanden meebrengt. Hun gemis is enorm. Ook het leven van de vrachtwagenchauffeur is verwoest. Door het ongeval verloor hij zijn baan, is hij gescheiden, zijn kinderen wilden hem lange tijd niet spreken en hij loopt bij een psycholoog door PTSS klachten.

Volgens Van Leusden had zijn cliënt de fietser voorrang moeten verlenen, maar heeft ook de gemeente Amsterdam steken laten vallen. “Het is ongelofelijk dat verkeerslichten voor fietsers en gemotoriseerd verkeer in Amsterdam (nog steeds) tegelijk groen licht uitstralen. Er zijn bovendien vóór het onderhavige ongeval al twee ernstige verkeersongevallen op dit kruispunt gebeurd. Toch greep de gemeente pas daarna in. De gemeente is laks en schuift haar verantwoordelijkheid op verkeersdeelnemers af”. Van Leusden sprak hierover met het Parool:

Van belang voor dit onderzoek is ook de inrichting van het kruispunt, stelt advocaat Rick van Leusden van de chauffeur. “Het kruispunt is al sinds 2010 berucht omdat fietsers en automobilisten tegelijk groen krijgen. Bewoners beklaagden zich er eerder al over en dat was niet voor niets: in de drie jaar vóór het ongeval zijn daar twee ongelukken met ernstig letsel gebeurd. Dat was er ‘helaas’ één te weinig om als zogeheten blackspot aangemerkt te worden. Dat gebeurt pas na drie ernstige ongelukken en pas dan pakt de gemeente veelal een kruispunt aan, zoals na het noodlottige ongeval in deze zaak ook is gebeurd.

Volgens Van Leusden zijn de verkeerslichten nu anders afgesteld. “Fietsers en auto’s hadden tegelijk groen, maar nu is het rood-groen. Het is mij al langer een doorn in het oog dat de gemeente de verantwoordelijkheid voor de verkeersveiligheid in de handen van de bestuurders legt. Dat is niet eerlijk. Uit onderzoek bleek onlangs dat veel mensen zich op heel veel plekken in de stad onveilig voelen in het verkeer. Maar ik voorspel dat we in de toekomst met dit soort groen-groen-ongevallen te maken blijven hebben.

Recente berichten

Strafrecht

Familierecht

Civiel recht

Bestuursrecht