Fatbike vette fiets of juist fat problem | Cleerdin & Hamer Advocaten

Fatbike: vette fiets of juist “fat problem”?

28 juni 2024

Door: Lisa Meles

Je ziet ze steeds meer voorbij komen. Het rijden op een fatbike is een hype. Vooral onder jongeren. De elektrische fiets met dikke banden kan (als het goed is) tot 25 km per uur en de stoere looks maken ze met name populair. Maar niet iedereen is er weg van.

Veel eigenaren passen namelijk de fiets na aankoop aan. Ze voeren de fatbike op om de snelheid te verhogen of brengen een gashendel aan.
Verkeerswethouders in Amsterdam en Haarlem waarschuwen al enige tijd voor de verkeersveiligheid. Zij achten opgevoerde e-bikes, in het bijzonder fatbikes, in toenemende mate een gevaar op het fietspad. Vooral jongeren die, zonder helm, zonder rijbewijs en zonder verzekering over het fietspad scheuren zijn een risico voor zichzelf en medemens, stellen zij. Niet iedereen realiseert zich daarbij dat wanneer je op een fatbike rijdt die niet aan de regels voldoet en een ongeluk krijgt, de schade die je toebrengt aan een andere partij voor jouw rekening kan komen.

In Noord-Holland hebben ze zelfs last van zogenaamde ‘fatbikebendes’ jongeren die zich buiten schooltijd verzamelen en erop uitgaan om kinderen te intimideren, van hun fiets te trappen, vernielingen te verrichten of telefoons uit handen te stelen m er vervolgens snel op de fatbike vandoor te gaan.

Tegelijkertijd zijn de gebruikers zelf vaak slachtoffer van diefstal van hun bike. In Almere zijn de fatbikes vaak onderwerp van straatroven. En de kans dat een fatbike wordt gestolen in Amsterdam is 90%. De Anwb geeft zelfs geen verzekeringen meer af voor fatbikes vanwege de hoge diefstal cijfers.

De politiek zit ondertussen ook niet stil. Inmiddels zijn er plannen ontstaan om de verkoop en het gebruik van zogeheten opvoersetjes te verbieden en nieuwe rollerbanken in te voeren waarmee eenvoudig kan worden vastgesteld of een fatbike, of andere elektrische fiets, is opgevoerd.

Nu al geldt dat wanneer de fatbike niet aan de regels voldoet, je deze niet op de openbare weg mag gebruiken. Het is geen elektrische fiets meer als de snelheidsbegrenzer is aangepast of verwijderd. Of als er een gashendel opzit met motorondersteuning boven de 6 kilometer per uur. De politie kan je hier een boete van € 290,- euro voor geven. Na meerdere overtredingen mag de politie de elektrische fiets ook in beslag nemen en mogelijk kan deze worden vernietigd.

Is jouw fatbike in beslag genomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op. Wellicht zien wij nog mogelijkheden om teruggave van de fiets te verzoeken. Wacht hier niet te lang mee, het kan zijn dat wordt besloten de fiets te onttrekken aan het verkeer en wordt vernietigd.

Recente berichten

Strafrecht

Familierecht

Civiel recht

Bestuursrecht