Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Gerard Hamer

Een vriendelijke juridische scherpslijper

Artikel Paul Vugts, Het Parool – 31 december 2018

Het staat niet vast dat de junks in wier naam hij streed, zelf ten volle beseften dat Gerard Hamer hun rechten gloedvol tot op het hoogste niveau bevocht. De juridische scherpslijper ergerde zich mateloos aan de staat die verslaafden zonder enige vorm van proces voor langere tijd van, pakweg, de Wallen weerde.

Hamer kwam onvermoeibaar op voor de kennelijke rechtelozen en vond met zijn pleidooien tegen ‘dijkverboden’ voet aan de grond bij de Hoge Raad en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens – al oordeelde die laatste instantie in 2002 dat ‘de bewegingsvrijheid’ van de junkies niet zodanig was ingeperkt dat sprake was van mensenrechtenschending.

Hamer nam het vaker op tegen Het Apparaat als dat zich arrogant opstelde, met alle macht in handen. Hij stond de ouders bij van zoons die door de politie waren doodgeschoten – waarna hun dood niet diepgravend was onderzocht. Voor de nabestaanden van de in 1998 doodgeschoten scooterdief Moravia Ramsahai stapte hij naar het Europese hof. Dat oordeelde dat Nederland de mensenrechten had geschonden door gebrekkig en ‘niet onafhankelijk’ onderzoek. De procedures na dodelijk politiegeweld werden aangepast. Naaste collega’s van de schietende agent mogen niet langer het eerste onderzoek doen.

In 2003 ging het toch weer mis nadat Driss Arbib door een agent was doodgeschoten in een eethuis aan het Mercatorplein. Hamer stelde ook nu het gebrek aan onderzoek aan de kaak. Het gerechtshof was het met hem eens dat justitie de zaak niet had mogen seponeren.

Strafpleiter Gerard Hamer overleden | Cleerdin & Hamer Advocaten
Het hof volgde Hamer ook in zijn vurige pleidooien als justitie had afgezien van strafzaken tegen politiemensen en hulpverleners onder wier verantwoordelijkheid arrestanten waren overleden in cellen. Het ging hem er overigens niet om, ambtenaren aan de schandpaal te nagelen. Hem stak de neiging van overheidsdienaren elkaar de hand boven het hoofd te houden.
Waar voorgaande opsomming van verbeten juridische gevechten de indruk kan wekken dat Hamer een verbeten type was, verdient dat beeld nuance. De raadsman nam het leven lichtvoetig. Hij gaf wat chaotisch maar vriendelijk leiding aan Nederlands grootste strafrechtkantoor; in de kruip-door-sluip-doorpanden op de hoek van de Tweede Van der Helststraat en het Van der Helstplein in De Pijp. Wie bij goed weer zijn open raam passeerde, mocht over de vensterbank naar binnen springen – waar Hamer in licht-klassieke klanken zijn dossiers doorwerkte.

Daar zaten interessante dossiers bij. Over Anja Joos, die was doodgeschopt op het Gerard Douplein, verderop in De Pijp. Rond de rellen in Beverwijk waarbij Ajaxhooligan Carlo Picornie was doodgeslagen. Rond de schietpartij in café The News in de Leidsebuurt waarbij twee Joegoslaven omkwamen en een derde gewond raakte.

Over een beweerde hitman als Jesse R., die van betrokkenheid bij tal van liquidaties is beschuldigd, liet Hamer niets los. Hij beweerde niet te snappen wat het journaille zo spannend vond aan die zware misdaad. Als hij er belang in zag, zocht hij liever media-aandacht voor zaken die er volgens hém toe deden. Zaken waarin juridische dilemma’s centraal stonden.